Current Page aloldal fejlécképe

nograd.katasztrofavedelem.hu közlemények

65 lakástűz az első negyedévben
2023. április 13.

2023 első negyedévében összesen 65 lakástűzhöz riasztották a Nógrád vármegyei tűzoltókat. A káresetek során 5 embert mentettek meg tűzoltóink és egy ember szenvedett sérüléseket. A statisztikák azt mutatják, hogy leggyakrabban idős emberek válnak a tüzek áldozatává. Ezért különösen fontos az ő otthonaikat füstérzékelőkkel felszerelni.

Egyre több a szabadtéri tűz
2023. március 14.

A napokban egyre több szabadban keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat Nógrád vármegyében is, amelyek oka általában kerti zöldhulladék-égetésre vezethető vissza. Március 1-je óta, vagyis a két tavaszi hét alatt vármegyénkben már 31 alkalommal keletkezett tűz a szabadban, a leégett terület pedig akkora, mint 40 futballpálya.

Tavaly 4 ember halt meg lakástűzben, 2 pedig szén-monoxid-mérgezésben Nógrád vármegyében
2023. január 06.

2022-ben összesen 238 lakástűz keletkezett vármegyénkben, 10-zel több, mint 2021-ben, ami 4 százalékos emelkedést jelent. Az év folyamán 3067 négyzetméternyi épített terület égett le, 30 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Halálos szén-monoxid-mérgezés Egyházasgergén
2022. december 27.

December 26-án, este tíz körül érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint két holttestet találtak Egyházasgergén, egy Fő úton lévő családi házban.

Tűzhalál Cserháthalápon
2022. december 06.

December 6-án, kedden délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a Nógrád megyei Cserháthalápon tűz keletkezett.

Két ember meghalt Patakon
2022. november 25.

Péntek hajnali két óra körül érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a Nógrád megyei Patakon kigyulladt egy családi ház, amelyben emberek vannak.

Emlékezzünk meg biztonságban elhunyt szeretteinkről
2022. október 25.

A napokban egyre többen látogatnak el a sírkertekbe, ebben az időszakban megemelkedik a temetői tüzek száma, de a lakásokban meggyújtott mécsesek, gyertyák is veszélyt jelenthetnek. Tavaly ilyenkor tíz temetőben keletkezett tűz, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. Emellett minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás.

Kilenc hónap alatt 172 lakástűz – 9 sérült és 2 halott
2022. október 06.

Idén szeptember végéig 172 lakás gyulladt ki Nógrád megyében. A lakástüzek következtében 9 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. 2 emberen már nem lehetett segíteni. Leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be.

Megújuló kommunikációs rendszerek, biztonságosabb környezet
2022. október 04.

Lezárult a KEHOP 1-6.0-15-2016.00023 azonosító számú, Döntéstámogató rendszer elnevezésű uniós projekt, amelynek célja a lakosság személy- és vagyonbiztonságának növelése. A projekt az Európai Unió 850 millió forintos vissza forintos vissza nem térítendő támogatásából valósult meg a Magyar Állam társfinanszírozása mellett.

A szüret velejárója a mustgáz okozta veszély
2022. szeptember 01.

Az ország több pontján már megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

Tájékoztatás a bátonyterenyei üzemi eseményről
2022. július 28.

Szombattól már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom
2022. július 01.

Július 2-án 00:00 órától tűzgyújtási tilalom lép érvénybe az egész országban. Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Közlemény a küszöbérték alatti üzemek / veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek és létfontosságú rendszerelemek üzemeltetői, valamint a veszélyes áruszállítást végzők részére
2022. február 17.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai alapján 2022. február 17-én széllökések tekintetében Nógrád megyére vonatkozóan II. fokú figyelmeztetést adott ki, mivel a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

Közlemény a küszöbérték alatti üzemek / veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek és létfontosságú rendszerelemek üzemeltetői, valamint a veszélyes áru szállítást végzők részére
2021. július 07.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai alapján Nógrád megye egész területére vonatkozóan 2021. július 09-én és 2021. július 10-én zivatar miatt 2. fokozatú riasztás került kiadásra. Ezeken a napokon hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, továbbá a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Közlemény a küszöbérték alatti üzemek / veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek és létfontosságú rendszerelemek üzemeltetői, valamint a veszélyes áru szállítást végzők részére
2021. június 29.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlásait figyelembe véve, az országos tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan 2021. június 28-én 12:00 órától 2021. június 30-én 24:00 óráig kihirdette a Hőségriasztás II. fokozatát.