Kéményseprés

Ügyfélszolgálat elérhetőségei:

FIGYELEM! A kéményseprőipari telefonos ügyfélszolgálat a 1818-as ingyenesen hívható központi számon érhető el, a 9.1. menüben a következőkből lehet választani:

 • 9.1 Kéményseprőipari tevékenység
 • 9.1.1 Időpontfoglalás
 • 9.1.2 Megrendelés
 • 9.1.3 Számlázás
 • 9.1.4 Bejelentés/Panasz
 • 9.1.5 Adatmódosítás
 • 9.1.6 Általános információ
 • 9.1.9 Adatkezelési tájékoztató

A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény 2. § (1) bekezdése alapján a kéményseprő-ipari tevékenységet az alábbi szervezetek végezhetik:

 • a kéményseprő-ipari szerv (katasztrófavédelem) végzi a tevékenységet a természetes személy tulajdonában lévő ingatlanban, mely nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként, valamint a társasházakban, lakásszövetkezeti lakóingatlanokban;
 • a kéményseprő-ipari szolgáltató végzi a tevékenységet minden más ingatlanban, vagyis gazdálkodó szervezet tulajdonában lévő, vagy olyan ingatlanban, amely gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként van bejegyezve;
 • a még fennálló önkormányzati szerződés alapján működő kéményseprő-ipari közszolgáltató végzi a tevékenységet a szerződésben meghatározott településeken valamennyi ingatlan tekintetében, a szerződés megszűnésének napjáig.

A BM OKF Gazdasági Ellátó Központ 2016 júliusa óta a katasztrófavédelem kijelölt kéményseprőipari szerve, közfeladatként végzi a kéményseprést a természetes személyek ingatlanában, társasházakban és lakásszövetkezeti házakban.

A társasházak rendszeres felülvizsgálata az érintettek kiértesítésével sormunkában történik, míg az egylakásos ingatlanban – jellemzően családi házban – élőkhöz a tulajdonosok kezdeményezésére, egyeztetett időpontban érkeznek a szakemberek.

Természetes személyeknek a szolgáltatás ingyenes.

A szakember a kéményvizsgálatról tanúsítványt állít ki. Ezen fel kell tüntetnie az utolsó műszaki vizsgálat évét, valamint az ellenőrzés során elvégzett műszeres mérések eredményét. Ha problémát tárnak fel, fontos, hogy saját érdekében mindenki mihamarabb intézkedjen a javításról.

A katasztrófavédelem minden kéményseprője végzett szakmunkás, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem feliratai, színei jól láthatóak rajta. Felszerelésük korszerű és teljes, minden szerszámuk, mérőműszerük biztosított.

Kéményseprő-ipari tevékenységet kizárólag az a szolgáltató végezhet, melyet a székhelye szerint illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság, mint tűzvédelmi hatóság nyilvántartásba vett. 

Kéményseprő-ipari tevékenységet ellátók országos nyilvántartás: https://katasztrofavedelem.hu/177/kemenyseproipari-tevekenyseget-ellatok-orszagos-nyilvantartasa

Kéménysepréssel kapcsolatos további információk az alábbi oldalakon érhetőek el:

https://www.katasztrofavedelem.hu/206/kemenysepres

https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/