A Nógrád Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság bemutatkozása

Az állampolgárok lakó-ingatlanjaiban és a gazdasági szereplők vagyontárgyaiban a tüzek pusztító hatásából eredő kárérték évente a tízmilliárdos nagyságot is eléri, mely összeget növeli a kárhelyszíni beavatkozások további milliárdos költsége. Az ipari ágazatot vizsgálva megállapítható, hogy a tüzek miatt keletkező termeléskiesés a tűzkár értékének több százszorosa is lehet. A szabadtéri tüzek a természetben, a környezetben okozott súlyos károk, a lassan regenerálódó ökológiai pusztítások miatt jelentősek. Amennyiben a tűzmegelőzés érdekében folytatott prevenciós propaganda sikeres és hatékony, akkor a fent említett összegek akár 10%-os csökkenése is több milliárdos megtakarítást eredményezhet a nemzetgazdaságnak, az egész országnak.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Főigazgatója a tűzmegelőzési oktatási és propaganda célok megvalósítására 2012. október 30-án létrehozta az Országos Tűzmegelőzési Bizottságot. A Főigazgatói iránymutatás alapján, a megelőzési tevékenység hatékony területi megvalósítás érdekében a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon 2012. január 31-én megalakult a Nógrád Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság.

Az eredményes tájékoztató tevékenységhez országos, területi és helyi összefogásra is szükség van, amelyben egyaránt fontos szerepet kap a tüzek megelőzésében és a tűzoltásban jártas állami szerv, az ipar, a mező-és erdőgazdálkodás, a vízügyi szervek, a tűzvédelmi szolgáltató vállalkozások képviselői, valamint a média. A különböző szakterületeknek a Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottságba (VTB) delegált szakemberei által szolgáltatott adatok, információk és vélemények segítik a tájékoztatási tevékenységet, továbbá a napi tűzmegelőzési munka során közvetlenül is hatékonyan felhasználhatóak.

A VTB tevékenységének elsődleges célja a tűzvédelmet szolgáló jogszabályok lakosság körében történő minél szélesebb körű megismertetésén keresztül a tüzek hatékony megelőzése, a vonatkozó jogszabályok szakmai és társadalmi hatásainak értékelése, javaslatok kialakítása a cél- és szükségszerű jogszabályváltozások előkészítéséhez.

A VTB munkaterve szerint programozottan, illetve szükség szerint tájékoztatókat ad ki az egyes évszakokhoz köthető tűzmegelőzési tudnivalókról és időszerű figyelmeztetésekkel, hasznos tanácsokkal látja el a lakosságot és a gazdaság szereplőit.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap