Hírek aloldal fejlécképe

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hírei

A rendkívüli időjárás miatt kérték a tűzoltók segítségét 2023. november 30.

Folyamatosan érkeztek a riasztások a Nógrád vármegyei tűzoltókhoz a csütörtöki délután és este folyamán.

Két esetben is életet mentettek az érzékelők 2023. november 27.

Két alkalommal is életet mentett a szén-monoxid-érzékelő vasárnap Nógrád vármegyében. Késő délelőtt Bátonyterenyén, a Barátság úton, néhány perccel később Salgótarjánban, a Kun utcában jelzett egy-egy készülék. Az előbbi helyen egy gázüzemű vízmelegítő, az utóbbi helyszínen egy gázkazán közelében mutatták ki a városi hivatásos tűzoltók mérései a mérgező gáz jelenlétét. A megbízhatóan működő érzékelőknek köszönhetően egyik esetben sem sérült meg senki.

Két tűzeset Szuhán, buszbaleset Nógrádmarcalon 2023. november 24.

Tűz keletkezett egy családi házban csütörtök reggel Szuhán, a Rákóczi úton. A száz négyzetméteres épület tetőszerkezete és több helyisége égett, a lángok a kertben felhalmozott tűzifára is átterjedtek. A bátonyterenyei, pétervásárai és salgótarjáni hivatásos tűzoltók négy vízsugár segítségével eloltották a tüzet. Az egységek kivittek két gázpalackot az égő házból, amelyek közül az egyik még az épületben felrobbant. Az utómunkálatokat a település önkormányzatának három munkatársa is segítette. Személyi sérülés nem történt.

Tűzesetekkel és autóbalesettel folytatódott a szerda 2023. november 23.

Tűz keletkezett egy családi házban szerda délután Patakon, az Arany János utcában. A száz négyzetméteres ház és a hozzá tartozó melléképület tetőszerkezete teljes terjedelmében égett, a lángok a ház több helyiségére is átterjedtek. A rétsági és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók, valamint az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület önkéntesei három vízsugár segítségével megfékezték a lángokat. Mivel az épület lakhatatlanná vált, a lakókat ideiglenesen rokonok fogadták be. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Balesettel indult a szerdai nap 2023. november 22.

Egy kishaszongépjármű lesodródott az úttestről szerda éjjel Ságújfaluban, a 22-es főút Kossuth úti szakaszán. A balesetben egy családi ház gázcsonkja is megsérült. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók azután tudták áramtalanítani a gázcsonkon fennakadt járművet, hogy a gázszolgáltató az érintett részt kiszakaszolta. A gázcsonkból kiömlő gáz miatt százméteres körben mindkét irányban teljes szélességében lezárták a főutat, az ötven méteren belül lévő családi házat az ott lévő nyolc ember elhagyta, átmenetileg rokonokhoz mentek. A helyszínre riasztották a katasztrófavédelmi mobil labort is, amely folyamatosan méréseket végzett, azonban veszélyes mértékű gázkoncentrációt nem mért. A gázszolgáltató szakembere az érintett gázvezetékrészt kiszakaszolta. A balesetben érintett három ember nem sérült meg.

A hétvége eseményei 2023. november 20.

Távközlési kábelre esett egy lehasadt faág szombat délelőtt Alsópetényben, az Akácfa úton. A rétsági hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével eltávolították az ágat. Az eset során a vezeték nem károsodott.

Robbanás és tűzeset kedden 2023. november 15.

Repedések jelentek meg egy löszfalon kedden délelőtt Salgótarjánban, egy Alkotmány úti parkoló mellett. A falról kisebb föld- és szikladarabok hullottak a parkolóba. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói kordonszalag segítségével elkerítették a veszélyes területet, majd tájékoztatták a problémáról a város önkormányzatát.

Két vármegye, három évtized 2023. november 14.

Immár három évtizede, hogy tűzoltó csizmát húzott és a katasztrófavédelem munkatársaként szolgálja az állampolgárokat Seres Tibor tűzoltó ezredes. A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját az elmúlt évek munkájáért Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a közelmúltban elismerésben részesítette. Az ezredes felidézte a szolgálattal töltött harminc év legmeghatározóbb pillanatait, amelyek olykor felemelőnek, máskor nehéznek bizonyultak.

Gépjárműtűz Pásztó közelében 2023. november 14.

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy kisbusz hétfőn késő éjjel a 21-es főúton, Pásztó közelében. A város hivatásos tűzoltói egy vízsugár segítségével megfékezték a lángokat. Az egység kiérkezésekor a jármű közelében nem tartózkodott senki, személyi sérülés nem történt.

A háztartások biztonsága az új teszt fókuszában 2023. november 13.

Vegyi anyagokkal, tűzgyújtással, kéménysepréssel kapcsolatos kérdések, valamint vízügyi témák alkotják a legújabb katasztrófavédelmi tesztet.

Mozgalmas hétvégén vannak túl a Nógrád vármegyei tűzoltók 2023. november 13.

Letért az úttestről és egy oszlopnak ütközött egy személyautó pénteken késő éjjel Salgótarjánban, a 21-es főúton. Az ütközés hatására a villanyoszlop is kidőlt. A vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a járművet, majd az áramszolgáltató szakembereinek segítségével az út menti árokba emelték a kitört oszlopot. A jármű három utasa saját erejéből el tudta hagyni a roncsot.

A hétvége eseményei 2023. november 06.

Két esetben kellett kidőlt fák miatt vonulniuk vármegyénk tűzoltóinak szombaton. Kora hajnalban Galgaguta és Nógrádsáp, a délelőtti órákban Kazár és Salgótarján között akadályozta a közúti forgalmat úttestre dőlt fa. A berceli és bátonyterenyei hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével távolították el a járműforgalmat veszélyeztető fákat és azok gallyait az úttestről.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap