Hírek aloldal fejlécképe

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hírei

Évértékelő és feladatszabó állománygyűlés a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon 2024. március 18.

A 2023. évi tevékenységét értékelő és a 2024. év fő feladatait meghatározó állományértekezletet tartott a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság március 18-án Salgótarjánban. Az értekezleten részt vett Kecskeméti Dániel tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese, jelen volt Dr. Szabó Sándor, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal főispánja, valamint a társ- és együttműködő szervezetek vezetői, képviselői.

A hétvége eseményei 2024. március 18.

Kétszer riasztották szabadtéri tüzekhez a Nógrád vármegyei tűzoltókat pénteken. Dorogházán száraz fű égett kétszáz négyzetméteren. Csesztve külterületén tíz négyzetméteren kapott lángra a nádas. Az előbbi helyen a bátonyterenyei, az utóbbin a balassagyarmati hivatásos tűzoltók avatkoztak be.

Tűzesetek szerdán 2024. március 14.

Megszólalt egy iskola tűzjelző berendezése szerda délután Bercelen, a Széchenyi István úton. A helyi hivatásos tűzoltók a helyszínen megállapították, hogy egy mosogatógép füstöl az épületben. Az egység áramtalanította a berendezést, majd átszellőztette az intézmény érintett helyiségeit. A tűzjelzés nyomán száznyolcvan ember hagyta el ideiglenesen az iskola épületét. Személyi sérülés nem történt.

Egyre több helyen ég a tarló, a nádas 2024. március 05.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén Nógrád vármegyében már 98 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat, a leégett terület nagysága pedig meghaladja az 560 ezer négyzetmétert. Idén eddig már két olyan szabadtéri tűzeset is történt vármegyénkben, amelyek során hatalmas területen égett a növényzet. Február 10-én Kazáron, 16-án Bér és Szirák között gyulladt meg a száraz fű. Mindkét esetben körülbelül 150 ezer négyzetméteren pusztítottak a lángok.

Megemlékezés a Nemzetközi Polgári Védelmi Nap alkalmából 2024. március 04.

Ünnepélyes megemlékezést tartott a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság március elsején a Nemzetközi Polgári Védelmi Nap alkalmából.

Kazánházban keletkezett tűz Balassagyarmaton 2024. február 28.

Tűz keletkezett egy üzemépülethez tartozó, különálló, kazánházként és tárolóként használt melléképületben kedd délelőtt Balassagyarmaton, a Kóvári úton.

Újabb tisztek erősítik igazgatóságunk állományát 2024. február 27.

Több munkatársunk vette át első tiszti kinevezését február 27-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon.

Közlekedési balesettel indult a hét 2024. február 27.

Letért az úttestről, az árokba hajtott és az oldalára borult egy személyautó hétfő reggel a 22101-es úton, Ipolyvece közelében. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd eltávolították az úttestről a közúti akadályt képező roncsot. Az autóban csak a sofőr utazott, őt kórházba szállították a mentőszolgálat munkatársai.

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Salgótarjánban 2024. február 26.

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő vasárnap délután egy Gorkij körúti lakásban, Salgótarjánban. A helyi hivatásos tűzoltók az eredeti állapotok visszaállítása után vizsgálták a lakás levegőjének összetételét. Méréseik kimutatták a lakásban üzemelő gázkazán közelében a veszélyes gáz jelenlétét. A gázszolgáltató szakemberei kizárták a szolgáltatásból az érintett kazánt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, személyi sérülés nem történt.

Szerdán sem pihentek a Nógrád vármegyei tűzoltók 2024. február 22.

Gázcsonknak ütközött egy személyautó szerda reggel Csőváron, a Rákóczi úton. Az ütközés hatására szivárgott a gáz a megrongálódott csőből. A Csővári Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei és a berceli hivatásos tűzoltók ideiglenesen megszüntették a gázszivárgást, majd átadták a helyszínt a gázszolgáltató munkatársainak.

Tűzesetek adtak munkát kedden tűzoltóinknak 2024. február 21.

Kigyulladt körülbelül tizenöt köbméter felhalmozott tűzifa egy Jókai úti családi ház udvarán, Bercelen. A helyi hivatásos tűzoltók egy vízsugár segítségével megfékezték a lángokat. Az égés megszüntetése után az egység szétpakolta a farakást, majd visszahűtötte az izzó részeket. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a lángok nem terjedtek át a közelben álló gazdasági épületre.

Idén is lesz alkotói pályázat 2024. február 19.

2024-ben a Katasztrófavédelem Központi Múzeumával közösen hirdet alkotói pályázatot a katasztrófavédelem Országos Tűzmegelőzési Bizottsága.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap