Hírek aloldal fejlécképe

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hírei

Épülettűz Bátonyterenyén 2023. február 02.

Teljes terjedelmében égett egy több mint ötszáz négyzetméteres épület körülbelül százhúsz négyzetméteres része csütörtökön, kora reggel Bátonyterenyén, a 21-es főút belterületi szakaszán, a Madách úton.

Februári tűzvédelmi teszt 2023. február 01.

Elkészült az év második tűzvédelmi tesztje. Ezúttal nemcsak a tudásukat tesztelhetik azok, akik kedvet éreznek kérdéssor kitöltésére, hanem hasznos és izgalmas részleteket is megtudhatnak arról, hogy az elmúlt évben milyen típusú káresetekhez vonultak a tűzoltók. A teszt összeállítóinak szándéka az volt, hogy a tények és számok révén hívja fel a figyelmet az elővigyázatosságra, és a legfontosabb biztonsági tényezőkre. Ez már a 32. online tudáspróba, amely egyfajta összegzése is az elmúlt évnek.

Három közúti balesetnél avatkoztak be tűzoltóink kedden 2023. február 01.

Összeütközött egy személyautó és egy hulladékszállító teherautó kedd délelőtt Ludányhalásziban, a Szent István úton. A szécsényi hivatásos tűzoltók áramtalanították a személygépkocsit. Az autóban két ember utazott, őket könnyű sérülésekkel szállították kórházba a mentőszolgálat munkatársai. A mentés ideje alatt teljes útzár volt az érintett útszakaszon.

A hétvége eseményei 2023. január 30.

Tűz keletkezett egy száz négyzetméteres alapterületű családi házban szombat délelőtt Nógrád településen, a Dózsa utcában. A lángok két helyiségben pusztítottak, valamint a tetőre is átterjedtek, amely három négyzetméteren károsodott. A tüzet a rétsági, a váci és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók, valamint a Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei négy vízsugár segítségével fékezték meg. Az egységek az oltási munkálatok során négy propánbutángáz-palackot is kivittek az épületből. Mivel a ház lakhatatlanná vált, lakójának ideiglenes elhelyezéséről a község polgármestere gondoskodott. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Családi ház fala omlott le Karancsalján 2023. január 27.

Leomlott egy családi ház vályogfala huszonöt négyzetméteres területen csütörtök este Karancsalján, a Rákóczi úton.

Halálos baleset a 22-es főúton 2023. január 25.

Frontálisan ütközött két személyautó szerda reggel a 22-es főúton, a tereskei elágazó közelében.

A hétvége eseményei 2023. január 23.

Pénteken tizenkilenc káresethez riasztották a Nógrád vármegyei tűzoltókat. A szécsényi, pásztói, salgótarjáni, berceli hivatásos tűzoltóknak öt helyszínen kellett úttestre dőlt fák, letörött faágak miatt beavatkozniuk, további három helyen távközlési vezetékek rongálódtak meg. Nógrádkövesd és Magyarnándor között egy húsz centiméter átmérőjű akácfa dőlt a vasúti sínekre, a forgalmi akadályt a berceli hivatásos tűzoltók szüntették meg, akik egy motoros láncfűrésszel a fát eltávolították. Az egységek kézi erővel, motoros láncfűrésszel távolították el a veszélyessé vált fákat, ágakat. Néhány esetben csak létraszer segítségével tudták a magasabb részeket megközelíteni. Személyi sérülés sehol nem történt. A nagy mennyiségű lehullott csapadék miatt vízzel elárasztott pincék kiszivattyúzásához öt helyszínre, Karancsságra, Magyargécbe, Cserhátsurányba, Pilinybe és Szécsénybe riasztották a vármegye tűzoltóit.

Csütörtökön sem pihentek vármegyénk tűzoltói 2023. január 20.

Megcsúszott és az oldalára borult egy személyautó csütörtök délelőtt a 23-as főúton, Bátonyterenye külterületén. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet és a forgalom irányításában segédkeztek. Az egység az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkénteseinek segítségével kerekeire állította a járművet, majd levontatta az úttestről. A mentés ideje alatt félpályán, váltakozva haladt a járműforgalom. Az autóban csak a sofőr utazott, nem szenvedett sérülést a baleset során.

Sok munkát adott kedden a heves esőzés tűzoltóinknak 2023. január 18.

A heves esőzés miatt mintegy tizenöt négyzetméteren nagy mennyiségű föld és törmelék csúszott a patakmederbe szerda délelőtt Pásztón, a Kékesi úton. Az omlás miatt a patak vízszintje megemelkedett és lakóházakat veszélyeztetett. A pásztói és a bátonyterenyei hivatásos tűzoltókat, valamint az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkénteseit riasztották a helyszínre. Az egységek a Nógrád vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett homokzsákokkal védték a lakóépületeket. A védekezési munkálatokba bekapcsolódtak az önkormányzat munkatársai is. A leszakadt földet és törmeléket egy munkagép távolította el a mederből. Személyi sérülés nem történt.

Szituációs begyakorló gyakorlat Rétságon 2023. január 18.

A Nógrád vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat helyismereti és szituációs begyakorló gyakorlatot tartott a rétsági és a balassagyarmati hivatásos tűzoltóknak Rétságon, egy bútoripari üzem területén.

Közúti baleset, épülettűz és sínekre dőlt fa kedden 2023. január 18.

Megpördült az úton és egy fának csapódott egy személyautó kedd reggel Püspökhatvan és Galgagyörk között. A berceli hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. Mivel a gépjármű akadályozta a forgalmat, ezért az egység a forgalom irányításában is segédkezett. Az autóban csak a sofőr utazott, őt kórházba szállították a mentőszolgálat munkatársai.

A hétvége eseményei 2023. január 16.

Csőtörés elhárítása céljából munkagödröt ástak egy Kossuth Lajos utcai lakatlan épület előtt, Pásztón szombat délelőtt. A vizesedés miatt a ház falai megrepedtek, megrogytak, valamint a megdőlt falak egy gázvezetéket is veszélyeztettek. A helyi hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt a gázszolgáltató kiérkezéséig, majd kordonszalaggal lezárták az érintett területet. Személyi sérülés nem történt.