Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

A tavaszias időjárás következtében országszerte, így Nógrád megyében is megnövekedett a szabadtéri tűzesetek száma, ami összefüggésbe hozható a szokásosnál korábban megkezdett tavaszi kerti munkákkal. A statisztikák azt mutatják, hogy az esetek többsége emberi gondatlanságra vezethető vissza, ezért nagyon fontos, hogy a szabályok betartásával előzzük meg együtt a szabadtéri tüzeket!

Az erdő- és szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyesebb időszak. A korábbi években jelentős eltéréseket mutatnak a statisztikák: 2012-ben összesen 981 esetben, 2013-ban 272, 2014-ben 235, 2015-ben pedig 240 alkalommal keletkezett tűz szabad területen Nógrád megyében. Ez a csökkenő tendencia köszönhető mind az állampolgárok felelős magatartásának, mind pedig a katasztrófavédelem hatékony megelőző munkájának, azonban ahhoz, hogy ez a szám idén se emelkedjen, továbbra szükséges a fokozott figyelem és a felelősségteljes viselkedés.

Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás ideális feltételeket teremt a tüzek kialakulásához, továbbterjedéséhez. Erdőtűz-veszélyes időszakban a földművelésügyi miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül is tilos tüzet rakni!

A szabadterületi tüzek megakadályozására vonatkozó általános előírás, hogy a terület tulajdonosa, használója köteles a területet éghető anyagtól, száraz növényzettől mentesen tartani. A belterületi hulladékégetés – amennyiben más jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – tilos! Kerti zöldhulladék égetésre csak ott van lehetőség, ahol ezt önkormányzati rendelet megengedi.

A kirándulóknak fontos tudnia, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet. Ha befejezték a szabadtéri sütés-főzést, vagy a kerti hulladék égetését, akkor a tüzet minden esetben oltsák el vízzel és takarják le földdel. Az égetésnél mindig legyen a közelben kerti szerszám a szél által elfújt avar összeszedésére, illetve ha van kerti locsolóeszköz, szükség esetén azt is használják. A dohányzók pedig minden esetben oltsák el az égő cigarettacsikket, mert az is könnyen tüzet okozhat. A szabályok betartását a tűzvédelmi hatóságok továbbra is ellenőrzik, azokat, akik a szabályokat megsértik, szankcióval sújtják.

2015. március 5-én hatályba lépett, legutóbb 2020. január 22-i hatállyal módosult az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely új előírásokat határoz meg a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozóan is. Mielőtt tüzet gyújtanának, tájékozódjanak a megváltozott szabályokról az alábbi linken:

https://katasztrofavedelem.hu/123/orszagos-tuzvedelmi-szabalyzat

Kérjük, hogy saját tulajdonukban, használatukban levő területeken tartsák be az előírásokat és tegyenek meg mindent a tűzesetek megelőzése érdekében. Amennyiben mégis tűzeset következik be, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti “kis tüzek” eloltásán túlmenően az, hogy arról a 105-ös, vagy 112-es segélyhívó számon haladéktalanul értesíteni kell a katasztrófavédelmet.

Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkat a https://katasztrofavedelem.hu/53/tuzgyujtasi-tilalom vagy a www.nebih.hu oldalon talál.