99 lakástűz és 16 szén-monoxiddal kapcsolatos káreset történt az idén

2023. július 06. 09:32

2023 első félévében 99 lakástűz keletkezett, 47-tel kevesebb, mint 2022 első hat hónapjában, ami 32 százalékos csökkenést jelent. A félév folyamán 912 négyzetméternyi épített terület égett le.

Vármegyénkben a legnagyobb tűz az év elején, január 3-án keletkezett Salgótarjánban. A megyeszékhely Kisfaludy Sándor útján egy száz négyzetméteres alapterületű családi ház tetőszerkezete égett. A lángok egy huszonöt négyzetméteres lakóépületre is átterjedtek. A helyi hivatásos tűzoltóknak több mint négy órás megfeszített munkára volt szükségük a káreset felszámolásához. Az egységek a munkálatok során egy gázpalackot is kivittek az épületből.

Az első félévben keletkezett lakástüzekben szerencsére senki sem vesztette életét vármegyénkben, szemben a tavalyi év első félévével, amelynek során a lakástüzek 2 áldozatot szedtek. 

A félév során átlagosan kevesebb, mint két naponta felcsaptak a lángok valakinek az otthonában. Ezekben az esetekben 5 ember sérült meg, 3-mal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 174 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók összesen 106 órát töltöttek a tüzek oltásával. A leghosszabb beavatkozás közel 8 órán át tartott: február 11-én egy 60 négyzetméteres alapterületű, többszintes családi ház égett Balassagyarmaton. 20 tűzoltó 6 járművel avatkozott be a káresetnél.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 2 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület. Egy otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz.

A legtöbb tűz kéményben (40 százalék), hálószobában (10 százalék), illetve konyhában (8 százalék)  keletkezett.

A 99 tűzzel érintett otthon egyikében sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2023 első felében 16-szor hívták a tűzoltókat, 11-gyel kevesebbszer, mint egy évvel korábban. 7 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, nyáron is fenyegető veszélyforrásról van szó. 

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap