Kilenc hónap alatt 172 lakástűz – 9 sérült és 2 halott

2022. október 06. 10:39

Idén szeptember végéig 172 lakás gyulladt ki Nógrád megyében. A lakástüzek következtében 9 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. 2 emberen már nem lehetett segíteni. Leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be.

A tűzoltók az égő épületekből 10 embert mentettek ki. A lángok megfékezése átlagosan ötven percet vett igénybe. A leghosszabb beavatkozás több mint öt órán át tartott: márciusban Szátokon teljes terjedelmében égett egy családi ház. A lángok a házhoz tartozó garázsra, valamint a szomszédos, lakatlan épületre is átterjedtek. A háromnegyed év során keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 143 órára volt szükség, az égő épületekhez 293 tűzoltójármű vonult. Az épületekben összesen több mint 2600 négyzetméternyi terület égett le.

57 alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre, vagy dohányzásra vezethető vissza. 8 épület oltásakor gázpalackok jelenléte nehezítette a beavatkozást.

A legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket. Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

Hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. Szeptember végéig 38 szén-monoxiddal összefüggő riasztás érkezett a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére. Az esetek során 5 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést. Évről évre egyre több háztartásban helyeznek el szén-monoxid-érzékelőt. Ezeknek a berendezéseknek hála megyénkben idén egyetlen ilyen jellegű eset sem végződött tragédiával.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap