Autista fiatalok látogattak el a salgótarjáni tűzoltókhoz

2024. augusztus 15. 13:49

Az Abigél Közhasznú Egyesület kezdeményezésére több autista fiatal kaphatott bepillantást a Salgótarjáni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság életébe.

Ezek a fiatalok kevésbé láthatóak a társadalom számára, mert kommunikációjukban és együttműködési, társas készségeikben markánsabban érintettek. Emellett komoly kihívást jelenthetnek a mindennapi szituációkban a társadalom különböző szereplői számára, ugyanakkor veszélyeztetettebbek is, gyakrabban kerülhetnek bajba. 

A találkozás lehetőséget nyújtott az ismerkedésre olyan körülmények között, amikor még nincs baj, és nincsenek megrémülve egy ismeretlen helyzetben. Megszemlélhették a tűzoltóautót és a bevetési ruhába öltözött tűzoltókat, így ha egy éles helyzetben, például mentés során találkoznak, már könnyebb lesz az együttműködés.

Látogatásuk során Angyal Pál Tibor tűzoltó alezredes, a Salgótarjáni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, valamint a salgótarjáni parancsnokság „C” szolgálati csoportja vezette körbe a vendégeket. A fiatalok végignézhettek egy próbariasztást, felülhettek a készenléti szerekre, felpróbálhatták a tűzoltók védőruháját és még a létraszert is megcsodálhatták működése közben. Ottlétük során sok új és érdekes információt hallhattak, valamint új ismerősöket is szereztek, akikről most már tudják, hogy a bajban, mindig számíthatnak rájuk.

Fotó: Kapás Márton tű. főhadnagy


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap