Lecsapott a vihar Nógrád vármegyére

2024. június 10. 09:21

Több, mint százötven lakossági bejelentés érkezett eddig a viharos időjárás miatt a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fő- és műveletirányító ügyeletére vasárnap éjjel és hétfő reggel. A legtöbb esetben kidőlt fák, lehasadt faágak adtak munkát tűzoltóinknak. A viharban eddig összesen tizenhat épület károsodott különböző mértékben. A kidőlt fák több helyen villamos- és távközlési vezetékeket szakítottak át. A vármegye hivatásos és önkéntes egységei folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán.

 

A viharkárok enyhítésének legjobb módja a tájékozódás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyes időjárási viszonyok kialakulásának esetén figyelmeztetéseket, valamint riasztásokat ad ki. Az ilyen jellegű információk lakossághoz való eljuttatásában a katasztrófavédelem is segédkezik. A riasztásokról tájékozódhatunk az ingyenesen elérhető, bármelyik okostelefonra letölthető VÉSZ alkalmazáson. 

Amikor már tudjuk, hogy hol és milyen veszély várható, megtehetünk néhány óvintézkedést a károk enyhítése érdekében:

Vihar közeledtével a kerti bútorokat és a szél által mozdítható tárgyakat rögzítsük, vagy tegyük biztonságos helyre, így elkerülhetőek a sérülések és a károk egy része!

Ne parkoljunk autónkkal fa alá! A leszakadó ágak kárt tehetnek a járműben és komoly sérülést okozhatnak a benne ülőknek.

Ha lehetséges keressünk védett, stabil helyet. Ez lehet egy épület vagy akár egy aluljáró is.

Ha mégis a szabad ég alatt rekedünk, haladjunk távol a fáktól, épületektől, hogy az esetlegesen ránk zuhanó, letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak nekünk sérülést!

Védjük szemünket a portól, fejünket a szél sodorta tárgyaktól, lezuhanó ágaktól!

Ha leszakadt villamos vezetékeket látunk, kerüljük el őket! Megközelítésük életveszélyes lehet.

A járműveket és sátrakat hagyjuk el, mert bentről nem láthatjuk az esetleges veszélyforrásokat, mint például a lezuhanó faágakat!

Nagy mennyiségű csapadék esetén áramtalanítsuk a pincét és a talajszint alatt található helyiségeket! Ezekből az épületrészekből vigyük biztonságos helyre háziállatainkat és ingóságainkat!

Ilyen körülmények között a kisebb vízfolyások is hirtelen megáradhatnak. Ne tartózkodjunk a közvetlen közelükben és ne próbáljunk meg átkelni rajtuk!

Ha villámlással járó vihar közelít, próbáljunk meg biztonságos helyre húzódni. Ez lehet egy ház vagy egy üzlet is, de semmiképpen se magányosan álló fa alá, ugyanis itt nagyobb a villámcsapás veszélye.

Kerüljük el a magasan fekvő helyeket és a szabad vízfelületeket is!

Fotók: Nógrád VMKI

 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap