Két vármegye, három évtized

2023. november 14. 13:00

Immár három évtizede, hogy tűzoltó csizmát húzott és a katasztrófavédelem munkatársaként szolgálja az állampolgárokat Seres Tibor tűzoltó ezredes. A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját az elmúlt évek munkájáért Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a közelmúltban elismerésben részesítette. Az ezredes felidézte a szolgálattal töltött harminc év legmeghatározóbb pillanatait, amelyek olykor felemelőnek, máskor nehéznek bizonyultak.

Seres Tibor a szakmunkásképző befejezése után gépi forgácsolóként kezdett dolgozni. Később gépészmérnöki végzettséget szerzett a Nehézipari Műszaki Egyetemen. Miután megjárta a katonaságot és több magyarországi ipari üzemben is dolgozott, Németországban állt munkába egy gépgyárban. Hazatérte után, harminc évvel ezelőtt, egy októberi napon pedig felszerelt a jogelőd Heves Város Tűzoltó-parancsnokságára, mint beosztott tűzoltó. Az évek során végigjárta a ranglétra valamennyi lépcsőfokát. Heves Város Tűzoltó-parancsnokságát követően a Heves Megyei Tűzoltó-parancsnokságon, az Egri Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságon és a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon is szolgált különböző beosztásokban. Volt többek között szolgálatparancsnok Heves város tűzoltóságán, Eger tűzoltóparancsnoka, de az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjeként is szolgált. 2017-ben pedig kinevezték a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság élére.

Bár nagy örömöt jelentett számára, amikor kiderült, hogy ő vezetheti a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, azonban akadtak nehézségek is abban az időben. Nem volt könnyű elbúcsúzni Heves megyétől, hiszen nem csak a munkatársakat és a jól megszokott munkahelyi légkört hagyta maga mögött, de feleségétől és gyermekeitől is messze költözött. Emellett egy merőben új feladattal szembesült: megyei igazgatóként teljesen újszerű követelményeknek, elvárásoknak kellett megfelelnie, más munkastílusban kellett dolgoznia, mint korábban. Azt, hogy új beosztásában is helytállt nem csak saját kitartásának és szakmai tapasztalatának, de családja megértő türelmének és támogatásának is köszönheti. Ezenfelül a mai napig hálával gondol korábbi munkatársaira. Az ezredes példaképeinek mindig is az idősebb tűzoltó kollégáit tartotta. Közülük is kiemelkedik Csontos Ambrus dandártábornok, aki mind szakmai tudását, mind emberi értékeit tekintve jó példával szolgált.

Az is jól mutatja, hogy mennyire megszerette az ezredes a Nógrád Vármegyei Igazgatóságot, hogy amikor betöltötte hatvanadik életévét és rendelkezési állományba vonulhatott volna, ő azt választotta, hogy marad, és tovább szolgálja Nógrád vármegye tűzoltói állományát és lakosait. Hiszen ahogy fogalmazott: Ott érzi jól magát, ahol a környezetében is jól érzik magukat az emberek.

Az évek során a munka mellett maradt ideje a hobbijaira is. Seres Tibor ezredes ugyanis gyűjti a tűzoltósághoz és a polgári védelemhez kapcsolódó ereklyéket. Irodája polcain megannyi ritka tárgy őrzi a két szervezet múltjának emlékeit. Emellett kedvelt tevékenysége a „lehetetlen tárgyak”, mint például az üvegbe zárt dugóhúzók és gyufás skatulyák összeállítása is. Örömmel tölti el az is, ha veterán motorja nyergébe pattanhat, családjának és barátainak főzhet valami finomat, vagy kedvenc sportjának, a futásnak hódolhat.

Seres Tibor ezredes a jövő fiatal tűzoltóinak azt üzeni, hogy a létező legszebb hivatást választották. Ha ő újra kezdhetné az életét, akkor is tűzoltó lenne. Megerősíti ezt mottója is: Tűzoltóság volt, tűzoltóság van és tűzoltóság mindig is lesz.

Fotók: Kapás Márton tű. fhdgy.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap