Gépjárműtűz Mátraverebélyen

2023. szeptember 07. 08:19

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy személyautó szerda délután Mátraverebély külterületén, egy földúton. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei egy vízsugár segítségével fékezték meg a lángokat. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Az elmúlt hét napban ez volt a harmadik gépjárműtűz Nógrád vármegyében. Az ilyen tüzek leggyakoribb oka a műszaki meghibásodás, illetve az elektromos zárlat. Ezek kialakulásának veszélye bármely autó esetében fennállhat, viszont fontos tényező a megelőzés szempontjából a gépjármű jól karbantartott állapota.

Sok esetben a motortérben szivárgó üzemanyag, a hidraulikus eszközöket működtető olajok valamint a lerakódott benzin és gázolaj maradványok jelentenek tűzveszélyt. A folyadékok szivárgásának oka lehet elhasználódás, vagy javítási, szerelési hiba, esetleg valamilyen törés, vezetékrepedés, kopás, illetve tömítetlenség. Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja például a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag és helytelenül beszerelt világítás, az egyéb elektromos javítások, de az elhasználódásból eredő hibák is. De az is fontos, hogy ne tároljunk a járműben olyan eszközöket, illetve anyagokat, amelyek tüzet okozhatnak.

A legtöbb esetben alig néhány perc elteltével teljesen kiég a jármű, így szinte az egyetlen esély annak megmentésére, ha kézi tűzoltó készülékkel haladéktalanul megkezdjük a tűz oltását. Természetesen a legfontosabb a saját magunk és családunk testi épsége, így a lángok eloltását csak akkor kezdjük meg, ha a sérülés veszélye nem áll fenn. Bár nem előírás, viszont célravezető, hogy akinek lehetősége van rá, tartson tűzoltó készüléket a gépjárműben. Egy kezdetleges tűz megfékezésére teljesen alkalmas és nem foglal nagy helyet. Ha a jármű motorterében csapnak fel a lángok úgy nem árt az óvatosság, ugyanis annak felnyitásakor a friss levegő hatására a tűz hirtelen kicsaphat a motorháztető alól. Az oltás akár sikerrel jár, akár nem, értesítsük a tűzoltókat a 112-es segélyhívószámon.

Indexkép: Illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap