Fókuszban a mustgáz, és a kollégiumok biztonsága

2023. szeptember 01. 13:12

A szeptember az iskolakezdés, a korai szőlőfajták szüretének időszaka, nem véletlen, hogy a második katasztrófavédelmi tesztben a mustgázról, a szüreti időszak veszélyeiről, illetve a kollégiumokról, azok tűzvédelméről kérdezzük az olvasókat.

A kérdésekre adandó válaszokból kiderül, hogy a mustgáz, vagyis a must erjedésekor felszabaduló szén-dioxid halálos veszélyt jelenthet, hiszen nehezebb a levegőnél, a pincékben alulról felfelé terjeszkedve gyűlhet össze, kiszorítva az oxigént a helyiségből. A balesetek megelőzése érdekében gondoskodni kell a pincék megfelelő szellőzéséről, és érdemes gázérzékelő riasztóberendezést is felszerelni.

A teszt kollégiumokkal foglalkozó részében a leggyakoribb veszélyforrásokat, azaz a főzést, a különböző elektronikai eszközök töltését, az azokra vonatkozó jótanácsokat ismerheti meg az olvasó, de szó esik a kimenekítést, menekülést segítő piktogramokról is.

Új, katasztrófavédelmi tesztünk a továbbiakban honlapunk „Lakosság” menüpontjában, a „Katasztrófavédelmi tesztek” almenüben található.

Fotó: Szőke Péter - BM OKF

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap