Apró vendégekkel teltek meg a tűzoltólaktanyák

2023. május 28. 17:00

Május utolsó vasárnapján, gyermeknapon a vármegye tűzoltóságainak kapui megnyíltak a kicsik előtt. Nógrád vármegyében több mint ezren, gyerekek és szüleik, kísérőik érdeklődtek a tűzoltók izgalmas élete iránt.

Minden gyermek álma, hogy egyszer tűzoltó lehessen, a katasztrófavédelem pedig egy napra teljesítette a kívánságukat. Május 28-án, vasárnap 7 hivatásos tűzoltóság mellett 12 önkéntes tűzoltó egyesületnél is várták azokat a gyermekeket a tűzoltók, akik érdeklődnek a tűzoltói hivatás iránt, vagy egyszerűen csak kíváncsiak voltak arra, milyen az élet a laktanyában. 

A gyerekek jellemzően szüleikkel, nagyszüleikkel jöttek, sokan tűzoltóruhában, sisakban érkeztek, de akin nem volt egyenruha, az is felpróbálhatott egyet, amiben aztán örömmel fotózkodtak, ültek be az autókba. A gyerkőcök megismerhették a járművek speciális felszereléseit – például testközelből láthatták a gyakran emlegetett feszítő-vágó berendezést - és a védőeszközeiket is bemutatták nekik a lánglovagok. Rendkívül népszerűek voltak a gépjármű-fecskendők és az úgynevezett különleges szerek, tehát a magasból mentő, az erdőtüzes gépjármű és a vízszállító jármű is. Ezen a napon mindent lehetett, tűzoltóautóra mászni, málhateret szemlélni, vízsugárral célba lőni, tömlőt gurítani, szelfizni a járművekkel, tűzoltókkal. Volt próbariasztás, millió tűzoltókhoz intézett kérdés és megnyíltak az emlékszobák, kiállítótermek is. A tűzoltóságokon  szórakoztató foglalkozásokkal várták az érdeklődőket, valamint játékos formában ismerkedhettek a tűzmegelőzés szabályaival is. A nap végén az izgalmas programoknak hála, kicsit fáradtan, de csillogó szemekkel és őszinte mosollyal az arcukon hagyták el a laktanyákat az apró vendégek.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap