Gondokat okozott a heves esőzés Nógrád vármegyében

2023. május 19. 09:03

Az elmúlt napok időjárásának köszönhetően több alkalommal riasztották a tűzoltókat.

Szerda délután Karancsberényben a Rákóczi úton a hegyoldalról nagy mennyiségű csapadék és sár zúdult le, két ingatlan udvarát veszélyeztette. A helyszínen a salgótarjáni hivatásos tűzoltók a HELP ÖTE, valamint a Palóc Nógrád Vármegyei Mentőcsoport tagjai avatkoztak be. 

Bujákon a településen átfolyó Virág és Bujáki patak kiöntött és lakóházakat veszélyeztetett. A védekezési munkálatokat a pásztói hivatásos tűzoltók mellett a Héhalom, Buják települések önkéntes tűzoltói, valamint az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai hajtották végre, a vízeltávolításban és a homokzsákok elhelyezésében a tűzoltókat helyi önkéntesek is segítették. 

Nógrádsipeken is a települést átszelő Rimóc-Sipek patak veszélyeztette a helyi lakosokat. A medréből kilépő patak miatt rengeteg lakos háza került veszélybe. A szécsényi és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók mellett, a Szécsényfelfalu ÖTE,a Magyargéc ÖTE, a Nógrádmarcal ÖTE, a HELP ÖTE, az Endrefalva ÖTE, valamint az Ipoly-völgyi Mentőegyesület tagjai vettek részt a védekezésben. A tűzoltók munkáját több mint kétszáz helyi lakos segítette, a településen Részleges Operatív Törzs működött a káreset felszámolása alatt. Lakosságvédelmi intézkedés keretében tizenkét fő került elhelyezésre a Kúria épületében.

Rimócon szintén a Rimóc-Sipek patak öntött ki, ide a Nógrádsipeken felszabadult egységeket vezényelték át a védekezési feladatok végrehajtására. Az egységek vízeltávolítást végeztek, valamint homokzsákokat helyeztek el. Lakosságvédelmi intézkedés keretében egy fő került elhelyezésre a településen rokonoknál.

Csütörtök reggel Szécsényben folytatódott a védekezés, a város alsó részén lakókat veszélyeztette a víz. A szécsényi és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók, a Szécsény ÖTE, a Kisherceg ÖTE, valamint az Ipoly-völgyi ÖTE tagjai látták el az érintett épületek védelmét.

Kép: Szeles Péter tű. alezredes

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap