Melléképület égett Nógrádkövesden

2023. március 16. 08:53

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy családi ház körülbelül huszonöt négyzetméteres alapterületű melléképülete szerda délután Nógrádkövesden, a Kossuth úton.

A tűz a melléképület közelében álló ólakra is átterjedt. A berceli, a rétsági és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók több vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az egységek két propánbutángáz-palackot is kivittek az épületből. A tüzet vélelmezhetően elektromos zárlat okozta.

Az elektromos tüzeket két csoportba lehet sorolni: egyrészt, amikor az elektromos áram által működtetett berendezés hibásodik meg, ilyenkor a hiba folytán a gép belsejében hőképződés indul, mely a tüzet okozza, a másik csoportba pedig a villamos hálózat hibája folyamán kialakuló tüzek tartoznak.

Az új technológiák megjelenésével az áramforrásokat folyamatosan használjuk, emiatt az elektromos tüzek száma is megnövekedhet. Ennek oka sok esetben az elektromos hálózatok kötelező felülvizsgálatának elmaradása. Pedig a vizsgálat fényt deríthet a nem látható hibákra is, melyek így javíthatóvá válnak.

A felülvizsgálatok rendszeres elvégeztetése mellett a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt tanácsolja a lakosságnak, hogy a villamos berendezéseket használat után lehetőleg válasszák le a hálózatról. Ha hosszabb időre elutaznak, ne hagyják áram alatt, konnektorba dugva az elektromos berendezéseket mivel ezek még kikapcsolt, készenléti állapotban is fogyasztóként üzemelnek, az esetleges meghibásodásuk tüzet okozhat.

Bármilyen tűz észlelése során a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés. A tűz másodpercek alatt rohamosan elterjedhet, így ha látunk esélyt a tűz megfékezésére és eloltására, akkor azt azonnal kezdjük meg, de ügyeljünk rá, hogy saját testi épségünket ne veszélyeztessük ezzel. Emellett a legfontosabb, hogy vész esetén, amilyen gyorsan csak tudjuk, értesítsük a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon.

Fotók: Bercel KvŐ


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap