A hétvége eseményei

2023. január 23.

Pénteken tizenkilenc káresethez riasztották a Nógrád vármegyei tűzoltókat. A szécsényi, pásztói, salgótarjáni, berceli hivatásos tűzoltóknak öt helyszínen kellett úttestre dőlt fák, letörött faágak miatt beavatkozniuk, további három helyen távközlési vezetékek rongálódtak meg. Nógrádkövesd és Magyarnándor között egy húsz centiméter átmérőjű akácfa dőlt a vasúti sínekre, a forgalmi akadályt a berceli hivatásos tűzoltók szüntették meg, akik egy motoros láncfűrésszel a fát eltávolították. Az egységek kézi erővel, motoros láncfűrésszel távolították el a veszélyessé vált fákat, ágakat. Néhány esetben csak létraszer segítségével tudták a magasabb részeket megközelíteni. Személyi sérülés sehol nem történt. A nagy mennyiségű lehullott csapadék miatt vízzel elárasztott pincék kiszivattyúzásához öt helyszínre, Karancsságra, Magyargécbe, Cserhátsurányba, Pilinybe és Szécsénybe riasztották a vármegye tűzoltóit.

Összeütközött két személyautó szombat délután Mátraszentimre külterületén, a 2408-as úton. A pásztói hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A balesetben hét ember volt érintett, egyikük sem sérült meg. A mentés ideje alatt félpályán, váltakozva haladt a járműforgalom.

Kidőlt egy sorház egyik fala és a födém is megrongálódott szombat este Szécsényben, a Rákóczi úton. A helyi hivatásos tűzoltók kordonszalaggal lekerítették a veszélyessé vált épületrészt. A házat statikus szakember is megvizsgálta, aki megállapította, hogy további omlásveszély nem áll fenn. A házban élő három embert ideiglenesen rokonok fogadták be. Személyi sérülés nem történt.

Négy alkalommal vonultak kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz szombaton vármegyénk tűzoltói. Mátraszelén és Salgótarjánban úttestre dőlt fák akadályozták a járműforgalmat. Somoskőújfalun egy távközlési vezetéket rongált meg egy másik fa. Mátraszentlászlón két parkoló autóra zuhant egy lehasadt faág. A vármegye hivatásos tűzoltói motoros láncfűrész segítségével távolították el a növényi részeket. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Egy száz négyzetméteres, apartmanként működtetett faház égett teljes terjedelmében vasárnap reggel Felsőtold külterületén. A pásztói, szécsényi és balassagyarmati hivatásos tűzoltók, valamint az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó Egyesület, illetve a Bokori Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei négy vízsugárral fékezték meg a lángokat. Ezt követően az épület veszélyessé vált részeit kéziszerszámokkal, motoros láncfűrésszel távolították el. Az egész épület faszerkezetű volt, a nagy mennyiségű faanyag átforgatása miatt az utómunkálatok több órán át tartottak, az épületben tartózkodó négy ember időben ki tudott jönni onnan.

Családi ház kéményében keletkezett tűz vasárnap délelőtt Karancsságon, az Iskola utcában. A tűz a kéményből az épület többi részére nem terjedt át. A szécsényi hivatásos tűzoltók megtisztították a kéményt, ezzel az izzás megszűnt. A tűzoltók felhívták a házban élők figyelmét, hogy hívjanak kéményseprőt, addig ne használják a fűtőberendezést.

Őzzel ütközött egy személyautó vasárnap kora este Kishartyánban, Rákóczi úton. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, amelyben nem keletkezett kár, a szerencsétlenül járt állat azonban elpusztult. Az autóban négy ember utazott, a balesetben egyikük sem sérült meg.

Fotók: Duhonyi László tű. őrmester – Pásztó HTP

           Csábi Ákos tű. törzsőrmester – Rétság KvŐ