Szituációs begyakorló gyakorlat Rétságon

2023. január 18. 09:53

A Nógrád vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat helyismereti és szituációs begyakorló gyakorlatot tartott a rétsági és a balassagyarmati hivatásos tűzoltóknak Rétságon, egy bútoripari üzem területén.

A gyakorlat feltevése szerint az üzem bőrraktár épületében egy munkás rakodás közben, targoncával nekiment egy falon elhelyezett elektromos elosztó szekrénynek, amely az ütközés következtében kigyulladt. A tűz átterjedt a mellette tárolt, nagy mennyiségű, raktározandó bőr termékre is. A csarnokot a targoncavezető kivételével minden dolgozó el tudta hagyni.

A gyakorlat helyszínére tíz tűzoltó vonult két gépjárművel. Odabent a szervezők a tüzet villogó piros, a füstöt villogó kék fényekkel imitálták. A beavatkozó állomány bevetési védőruhában és a füsttel telített helyiségekben teljes légzésvédelem mellett kezdte meg a feltételezett káreset felszámolását. A tűz oltásával párhuzamosan az üzem területén talált sérültet –akit a gyár egyik dolgozója alakított- a megfelelő légzésvédelem biztosítása után kikísérték az épületből. A gyakorlat több mint egy órán át tartott, a beavatkozók elsősorban a csarnoképületekben keletkezett tüzek oltási taktikájának gyakorlására fókuszáltak.

Zárásként a gyakorlatvezetők szóban értékelték az állomány munkáját beosztásaiknak megfelelően.

Fotók: Kapás Márton tű. főhadnagy


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap