Tavaly 4 ember halt meg lakástűzben, 2 pedig szén-monoxid-mérgezésben Nógrád vármegyében

2023. január 06. 13:17

2022-ben összesen 238 lakástűz keletkezett vármegyénkben, 10-zel több, mint 2021-ben, ami 4 százalékos emelkedést jelent. Az év folyamán 3067 négyzetméternyi épített terület égett le, 30 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A lakástüzekben 4 ember vesztette életét. 18 ember sérült meg, 8-cal több, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 402 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 197 órára volt szükségük az oltáshoz. A tűzoltók az égő épületekből 12 embert mentettek ki. Vármegyénkben a leghosszabb beavatkozás több mint öt órán át tartott: márciusban Szátokon teljes terjedelmében égett egy családi ház. A lángok a házhoz tartozó garázsra, valamint a szomszédos, lakatlan épületre is átterjedtek. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 8 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. Két otthon viszont szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki, feleannyi, mint az előző évben.

10 esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz. 72 alkalommal a kéményből indult ki a tűz, ami 5 százalékos csökkenés a korábbi év kéménytüzeihez képest. 14 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást.

A 238 tűzzel érintett otthon közül csak 1 helyszínen volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A szén-monoxid-érzékelők elterjedése vármegyénkben ezzel szemben már sokkal kedvezőbb képet mutat. 2022-ben 51-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez 10-zel több, mint egy évvel korábban. A 24 százalékos esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő. Az érzékelők terjedésének köszönhetően 59 százalékkal csökkent a mérgezések száma, összesen 7 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Az év során 2 ember vesztette életét a mérgező gáz miatt.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Indexkép: Illusztráció

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap