Munkával telt a karácsony megyénk tűzoltóinak

2022. december 27. 10:37

A karácsonyi ünnepek során, december 24-től december 26-ig tizenkét segélyhívás érkezett a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, tíz helyen volt szükség tűzoltói beavatkozásra. Egy esetben tűzhöz riasztották a tűzoltókat, kilenc alkalommal pedig műszaki mentést igénylő balesetekhez hívták őket.

Lerakódott kátrány és korom égett egy családi ház kéményében december 24-én, este Ipolytarnócon, a Fenyves úton. A tűz a kémény körüli deszkákra is átterjedt. A szécsényi hivatásos tűzoltók és a HELP Mentőegyesület önkéntesei megfékezték a lángokat, majd eltávolították a kéményből az izzó részeket. Mivel az épület fűthetetlenné vált a ház lakóját ideiglenesen a szomszédok fogadták be. Személyi sérülés nem történt.

Összeütközött két személyautó december 25-én, délután a 23-as főúton, Nemti közelében. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók, valamint az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei áramtalanították a járműveket, majd a helyszínt biztosították. A balesetben négy fő volt érintett, őket a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.

Az árokba csúszott egy menetrend szerint közlekedő autóbusz december 25-én, este Bárnában, a Malom úton. A buszon a sofőrön kívül három ember utazott, akik megdőlt helyzete miatt nem tudták elhagyni a járművet.  A salgótarjáni hivatásos tűzoltók dugólétra segítségével kimentették őket, majd áramtalanították a buszt. Az eset során senki nem sérült meg.

Letért az úttestről, árokba hajtott, majd a tetejére borult egy személyautó december 26-án, délelőtt Nógrád megyében, Mihálygerge és Marakodipuszta között. Az autóban négy ember utazott, egyikük saját erejéből nem tudta elhagyni a gépkocsit. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók a mentők segítségével kiemelték a gépkocsiból a beszorult sérültet, kerekeire állították, majd áramtalanították a járművet. A mentőszolgálat munkatársai mind a négy sérültet kórházba szállították.

Letért az úttestről, az árokba hajtott, majd a tetejére borult egy autó december 26-án, délután Csécse és Szarvasgede között, a 2128-as úton. A járműben hárman ültek, egyikük beszorult az autóba. A pásztói és a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók a mentőszolgálat munkatársainak segítségével kiemelték a gépkocsiból a sérültet, majd áramtalanították a járművet. A mentők mindhárom embert kórházba szállították.

Megsérült és saját erejéből nem tudta elhagyni az erdőt december 26-án, délután egy túrázó Salgótarján és Somoskőújfalu között, egy erdei túraútvonalon. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói és a HELP Mentőegyesület önkéntesei felkutatták a sérültet és terepjáró segítségével elszállították a mentőautóig. A keresésben egy szabadnapos tűzoltó is részt vett.

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő december 26-án, késő éjjel egy Alkotmány utcai családi házban, Nógrádmegyeren. A szécsényi hivatásos tűzoltók az eredeti körülmények visszaállítása után vizsgálták a ház levegőjét és kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. Az egység átadta a helyszínt a gázszolgáltató szakembereinek. Személyi sérülés nem történt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

 

Fotók:  Németh Zoltán tű. főtörzsőrmester – Bátonyterenye KvŐ

             Balla István tű. főtörzsőrmester – Salgótarján HTP

            Sáfrány Szilárd tű. főtörzsőrmester – Pásztó HTP