Másodszor segített a héten az érzékelő

2022. szeptember 28. 10:21

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő hétfő délután Nagylócon, egy Deák Ferenc úti családi házban. A szécsényi hivatásos tűzoltók megvizsgálták a ház levegőjének összetételét. Az egység mérései kimutatták a veszélyes gáz jelenlétét a gázkazán közelében. A gázszolgáltató szakemberei kizárták a hálózatból a kazánt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Az érzékelő jelzésének köszönhetően személyi sérülés nem történt.

Kedden délelőtt ismét megszólalt egy szén-monoxid-érzékelő. Ezúttal egy Béke úti családi házban, Bercelen. A helyi hivatásos tűzoltók az eredeti állapotok visszaállítása után méréseket végeztek, amelynek során a ház konyhájában kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A tulajdonos figyelmét felhívta az egység, hogy a gáztűzhelyt vizsgáltassa meg szakemberrel. Személyi sérülés az eset során nem történt.

A szén-monoxid mérgezés a fűtési időszakban az egyik leggyakoribb háztartási baleset. Ezeket legtöbbször

  • a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, vízmelegítő,
  • szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása,
  • a szellőző elemek lezárása okozza.

A hibás készülékek működése miatti tökéletlen égés során mérgező gáz szabadul fel, amely azért különösen veszélyes, mert színtelen, szagtalan, a levegőnél alig könnyebb, nem irritáló. Megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson, ezért másodpercek alatt eszméletvesztést okozhat. Nyílt égésterű fűtőberendezések alkalmazása során különösen fontos a levegő utánpótlás biztosítása, hiszen ezek a berendezések annak a helyiségnek a levegőjét használják fel, amelyben működnek. Ezért oda kell figyelni, hogy gondoskodjunk a nyílászárók megfelelő szellőzővel való ellátásáról.  

A balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek, hiszen a szén-monoxid-koncentráció emelkedését egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő megbízhatóan jelzi. Természetesen csak a megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelők tudják funkciójukat betölteni. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető. Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük: öt-hét év után le kell cserélni azokat.

Indexkép: Illusztráció

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap