Biztonság napja

2022. szeptember 16. 15:04

Egy teljes nap szólt a biztonságról a nógrádi megyeszékhelyen.

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság szervezésében és a társszervek részvételével Salgótarján belvárosában került megrendezésre 2022. szeptember 16-án a Biztonság Napja elnevezésű rendezvény. Az eseményen a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is képviseltette magát.

Az egész napos program a reggeli órákban a megkülönböztető jelzéssel ellátott szolgálati gépjárművek felvonulásával vette kezdetét, majd a megnyitó előtt az érdeklődők a Készenléti Rendőrség Zenekarának előadását hallgathatták meg, köztük több történelmi toborzó dallal. Az ünnepélyes megnyitót követően a rendezvényre kilátogatók egy komlex, közúti közlekedési balesetet imitáló mentési szimulációs gyakorlatot tekinthettek meg. A gyakorlat során a salgótarjáni hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével emeltek ki egy önkéntest egy járműből, aki a baleset során megsérült sofőrt imitálta, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak.

A nap folyamán a gyermekek és a felnőttek a programokon és a kitelepült társszervek kiállítási helyszínein bepillantást nyerhettek többek között a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezet Salgótarjáni Mentőállomás, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a Magyar Honvédség II. Vattay Antal Területvédelmi Ezred, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Alosztály és a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság munkájába is.

A délutáni órákban a program a rendőrség és társszervek bevetési egységeinek bemutatójával folytatódott, amely közben a tanévkezdéshez kapcsolódva a középiskolás diákok egy vetélkedőn vettek részt. A versenyre nevező tizennégy Nógrád megyei középiskolai csapat a rendezvényhez csatlakozott szervezetek játékos feladványait oldhatták meg. A vetélkedő során I. helyezést a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium csapata, II. helyezést a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium csapata, míg harmadik helyezést a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum csapata érte el. 

A jó hangulatú és nagyszabású rendezvény lehetőséget teremtett arra, hogy az egész napos programra kilátogató gyermekek és felnőttek megismerkedhessenek a rendvédelmi szervek, valamint társszerveik mindennapi munkájával és hasznos tanácsokkal és élményekkel térhessenek haza.

Fotók: Szeles Péter tű. alezredes

            Kapás Márton tű. főhadnagy


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap