Mozgalmas hétvégén vannak túl a Nógrád megyei tűzoltók

2022. május 23. 13:34

Tűz keletkezett egy Petőfi úti családi házban, Mátramindszenten péntek délután. A százhúsz négyzetméteres, vályog szerkezetű ház konyhája, fürdőszobája és padlásfeljárója teljes terjedelmében égett. A bátonyterenyei és a pétervásárai hivatásos tűzoltók, valamint az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei két vízsugár segítségével fékezték meg a lángokat. Az egységek két propánbutángáz-palackot is kivittek az épületből. A házban négy ember lakott, őket ideiglenesen rokonok fogadták be. Személyi sérülés nem történt.

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő péntek délután Karancslapujtőn, egy Rákóczi úti családi házban. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók és a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei az eredeti állapotok visszaállítása után, méréseik során kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a házban. A gázszolgáltató munkatársai lezárták a kazánt, majd az egység felhívta a lakók figyelmét, hogy ne használják a fűtőberendezést annak felülvizsgálatáig. Személyi sérülés nem történt.

Lesodródott az úttestről és az árokba hajtott egy személyautó Bátonyterenyén, az Ózdi úton péntek este. Az ütközés hatására egy gázcsonk is megsérült a helyszínen. A helyi hivatásos tűzoltók ideiglenesen megszüntették a gázszivárgást és áramtalanították a járművet. Az autóban csak a sofőr utazott, őt kórházba szállították a mentőszolgálat munkatársai. A mentés ideje alatt teljes útlezárás volt érvényben.

Kigyulladt egy személyautó motortere Salgótarjánban, az Újaknai úton szombat délelőtt. A helyi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a gépkocsi tulajdonosa eloltotta a tüzet. Az egységek áramtalanították a járművet. Személyi sérülés nem történt.

Két esetben avatkoztak be veszélyessé vált fák miatt a Nógrád megyei tűzoltók szombaton. Szécsény és Kisgéc között egy tíz méter magas fa dőlt az úttestre, Salgótarjánban, az Eresztvényi úton két húsz méteres fenyő dőlt meg, veszélyeztetve ezzel a gyalogosforgalmat. Az előbbi helyszínen a szécsényi hivatásos tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei, utóbbi helyen a salgótarjáni hivatásos tűzoltók távolították el a fákat motoros láncfűrész segítségével.

Elesett és megsérült a lába egy túrázónak Pásztó közelében, az ágasvári turistaháznál szombat délután. Sérülése következtében önerejéből nem tudta elhagyni az erdőt. A pásztói hivatásos tűzoltók, valamint az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei levitték a hegyről a sérültet és átadták a mentőszolgálat munkatársainak, akik kórházba szállították. A mentést a csúszós utak és a rossz terepviszonyok is nehezítették.

Két felnőtt és két gyerek lesodródott az Ipolyon, Hont közelében vízi sportolás közben vasárnap este. A SUP deszkával nem tudtak a partra evezni, illetve a pontos helyüket sem tudták meghatározni. A balassagyarmati és a rétsági hivatásos tűzoltók, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei indultak a bajbajutottak keresésére. Az eltűnt személyeknek sikerült a partra evezniük, a kiérkező tűzoltó egységek, valamint a rendőrség munkatársai Hont településen találtak rájuk. Személyi sérülés nem történt.

Fotók: Bátonyterenye KvŐ

Videó: Németh Zoltán – Észak-Mátra ÖTE


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap