Összemérték tudásukat megyénk önkéntes tűzoltói

2022. május 14. 19:35

Idén Bujákon került megrendezésre az önkéntes és létesítményi tűzoltók versenye. Az esemény szervezői a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség, Buják Község Önkormányzata, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Váralja Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület voltak.

Az egész napos rendezvény a Himnusz meghallgatása után Borbély Gábor, Buják Község polgármesterének megnyitó beszédével vette kezdetét, aki háláját fejezte ki az önkéntes tűzoltóknak azért, hogy szabadidejüket is feláldozva sietnek a bajbajutottak megsegítésére. A megnyitót Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke folytatta, aki beszédében kiemelte, hogy a Nógrád megyei fiatalok itthon tartásában nagy szerepe van az összetartó közösségnek. Az ilyen közösségek kialakításához az egymást és környezetüket is önzetlenül segítő önkéntesek is hozzájárulnak. Ezután Szemerády Zoltán tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke beszélt arról, hogy a verseny célja az önkéntesek szakmai felkészültségének fejlesztése, de nagyon fontos része a napnak a csapatépítés is. A szövetség elnöke beszéde után elismeréseket adott át az arra érdemes önkéntes tűzoltóknak, valamint egy Szent Flórián-domborművet a település önkormányzatának. A bujáki hagyományőrzők népdalcsokra után kezdetét vette a verseny.

Az idei erőpróbán huszonnégy csapat mérhette össze tudását tűzcsapszerelés és kismotorfecskendő szerelés versenyszámokban, férfi, női, ifjúsági fiú, valamint ifjúsági leány kategóriákban. A verseny végén a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség által a 2018. évben alapított vándorkupát a négy évig tartó ságújfalui győzelemhullám megtörésével, idén először a Nézsai Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület férfi csapata vehette át, mint abszolút győztes.

A rendezvényen részt vett Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő, dr. Gaál Zoltán, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád megyei igazgatója, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében Dr. Tündik Győző rendőr alezredes, illetve Bodnár István a Losonci Járási Tűzoltó Szövetség elnöke is.

Az eredményhirdetés után Antal István tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese mondott záróbeszédet, melynek során köszönetet mondott a megye önkéntes tűzoltóinak, nemcsak az aznapi derekas helytállásukért, de az egész évben végzett lelkiismeretes munkájukért is. A rendezvény a Szózat hangjaival ért véget.

 

 

A verseny eredményei:

Tűzcsapszerelés

Ifi fiú: 

  1. helyezés: Rétsági Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Ifi leány:

  1. helyezés: Nézsai Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület

Női felnőtt: 

  1. helyezés: Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete

Férfi felnőtt:

  1. helyezés: Nézsai Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület
  2. helyezés: Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete
  3. helyezés: Endrefalva Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Kismotorfecskendő szerelés

Férfi felnőtt:

  1. helyezés: Nézsai Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület
  2. helyezés: Szécsényfelfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület
  3. helyezés: Kisherceg Önkéntes Tűzoltó Egyesület II. csapat

 

Abszolút győztes: Nézsai Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület

 

Fotók, videó: Kapás Márton tű. főhadnagy


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap