Korom helyett liszt

2022. május 10. 11:41

Parancsnoki ellenőrző gyakorlatot tartott a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pásztón, a Júlia Malom területén. A gyakorlaton a pásztói, a bátonyterenyei és a salgótarjáni hivatásos tűzoltók vettek részt.

A feltételezés szerint a malom első emeleti csőpadlásán technológiai meghibásodást követően tűz keletkezett. A tűz átterjedt a faszerkezetű berendezésekre. A dolgozók tűzoltó készülékkel nem tudták lokalizálni a lángokat. A malom egyik munkása nem hagyta el az épületet, valószínűleg az első emeleten rekedt. A lángok vízszintes terjedése gyors a nagy mennyiségű éghető anyag miatt, a tűz veszélyezteti a második emeleti üzemrészt is. Az oltás során fokozottan fennáll a porrobbanás veszélye.

A gyakorlat helyszínére tizennégy tűzoltó vonult három gépjárművel. Odabent a szervezők a tüzet villogó piros, a füstöt villogó kék fényekkel imitálták. A beavatkozó állomány bevetési védőruhában és a füsttel telített helyiségekben teljes légzésvédelem mellett kezdte meg a feltételezett káreset felszámolását. A lángokat három vízsugárral fékezték meg. Az oltási munkálatokkal párhuzamosan a tűzoltók mentési csoportot alakítottak, átvizsgálták az épületet és kimentették az épületből a sérültet, akit a gyakorlat során egy fabábu helyettesített. A gyakorlat több mint egy órán át tartott, a beavatkozók a malmokban keletkezett tüzek oltását gyakorolták. Zárásként a gyakorlatvezetők szóban értékelték az állomány munkáját beosztásaiknak megfelelően.

Fotók: Kapás Márton tű. főhadnagy


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap