Két helyen jeleztek a szén-monoxid-érzékelők

2021. december 29. 09:13

Kedd reggel és este is szén-monoxid-szivárgás gyanúja miatt riasztották a tűzoltókat.

Salgótarjánban a Déryné úton jelzett a szén-monoxid-érzékelő kedd reggel. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult a helyszínre. Kiérkezést követően méréseket végeztek, de egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációt nem mért az egység. A gázszolgáltató szakemberi megvizsgálták a lakásban található gázkészülékeket, és használatukat engedélyezték. A szakemberek elmondása alapján a szellőztetés hiánya okozhatta az érzékelő jelzését. 

Érsekvadkerten, a Rákóczi úton egy családi házban jelzett a szén-monoxid-érzékelő kedd este. A rétsági hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók kiszellőztették az ingatlant, az egység nem mért veszélyes értéket. A gázszolgáltató szakembereinek kiérkezése után rekonstruálták az eseményeket, ennek eredményeképpen a gáztűzhely használatát megtiltották a lakóknak. Személyi sérülés nem történt.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges. A mérgező gáz akkor fejlődik ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják, így a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is. 

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető. 

Kép: illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap