VII. Karancs Gyalogtúra

2021. június 21. 15:58

Június 19-én, hetedik alkalommal találkoztak a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) természetet szerető tagjai. Ezen alkalommal a Nógrádszakál és Litke települések között található Páris-patak völgye volt a túra helyszíne szombaton.

A hét évvel ezelőtt hagyományteremtő jelleggel, első alkalommal megszervezett túrázást és családi napot az eddigi évek során mindig áprilisban tartottuk meg. Ez alól a tavalyi és az idei év volt a kivétel a Covid-19 járvány miatt érvényben levő veszélyhelyzeti intézkedések miatt. 2019-ben szeptember 12-én, az idei évben pedig június 19-én, szombaton gyűltek össze a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) túrázás iránt érdeklődő tagjai a családtagokkal, gyerekekkel. Az RSOE Nógrád Megyei Tagszervezete és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös szervezésében hetedik alkalommal megvalósuló gyalogtúra bázisának helyszínét a "Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért" Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület (HELP ÖTE) az Ipolytarnóc Község Önkormányzatával közösen biztosította.

Nógrád megye hegyes-völgyes vidéke bővelkedik a látnivalókban, így hosszú évekre előre garantálni lehet, hogy a Karancs Gyalogtúrán részt vevők nem maradnak élmények nélkül a nap végére. Ennek a rendezvénynek célja a nógrádi szép tájak megismertetése és bemutatása, valamint a kellemes kikapcsolódás mellett a kölcsönös szakmai együttműködés elmélyítése is. A rendezvény sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ebben az évben is ötven főt elérő létszámú csapat töltötte együtt az időt. Már reggel igazi nyári időjárás fogadta a túrára gyülekezőket, ami aztán egésznap ki is tartott. A napindító reggeli természetesen az elmaradhatatlan „nyársalós kenyér” vagy „csurgatós kenyér” volt, amit a salgótarjáni eredetű találmánnyal, azaz a szalonnasütő vassal készített el magának mindenki.

A VII. Karancs Gyalogtúrára a Nógrád megyei tagokon és családtagjaikon túl az ország több pontjáról érkeztek RSOE tagok szintén családosan. A rendezvény délelőtt féltizenegykor a hivatalos megnyitóval vette kezdetét. Először Juhász László tűzoltó alezredes Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, az RSOE Nógrád megyei tagszervezet titkára és Lajtár Attila az RSOE vezérigazgató-helyettese köszöntötte a résztvevőket. Juhász László üdvözölte az RSOE vezetőségét és tagságát képviselő vezérigazgató-helyettest és Rába Lajost, az RSOE elnöki tanácsadót, továbbá a keleti országrészből, a nyírségből, a hajdúságból és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett tagokat. Lajtár Attila tolmácsolta Dobai Sándor RSOE elnök úr üdvözletét, aki más országos rendezvény miatt nem tudott személyesen megjelenni ezen a napon. A vezérigazgató-helyettes néhány szóban beszélt az RSOE legfrissebb feladatairól és eredményeiről, majd személyes örömét fejezte ki, hogy az egyesület és a tagszervezetek szakmai tevékenysége mellett a tagságnak fontos a szabadidő ilyen típusú, hasznos eltöltése is. Ezt bizonyítja a Karancs Gyalogtúra iránti szép létszámú érdeklődés is. A következő felszólaló Seres Tibor tű. ezredes tűzoltósági főtanácsos, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója volt, aki a köszöntő szavait követően a HELP ÖTE részére egy oklevelet adott át. Az egyesület ezt az elismerést a 2021. május 20-án Mátrakeresztesen, a Mátrából lezúduló csapadékvíz által okozott partfalomlásnál végrehajtott beavatkozásával érdemelte ki. Az Igazgató a HELP ÖTE szakmai tevékenységét és önzetlen segítségnyújtását példaként állította a megye hivatásos állományának és az önkéntes tűzoltó egyesületek, mentőszervezetek tagjai elé.

A megnyitót követően egy rövid, járművekkel történő utazás után a fő programelemként szolgáló túra a nógrádi “Grand Canyon” területén zajlott. (Bővebben a látnivalókról: http://magyarnemzetiparkok.hu/bemutatohelyek/paris-patak-volgye/ vagy https://www.bnpi.hu/hu/reszletek/paris-patak-volgye-nogradszakal)
Visszaérkezve a célállomásra finom ebéd várta a résztvevőket, majd a szervezők további tartalmas programokra várták a vállalkozó kedvűeket. Lehetőség nyílt dartsban, lézerharcban is kipróbálni magukat, s a legügyesebbek még értékes ajándékokat is kaptak eredményességükért cserébe. A körültekintő szervezésnek és az aktív közreműködőknek köszönhetően minden korosztály kellemesen tölthette el a szabadidőt, a résztvevők pedig a nap végén már a jövő évi találkozó helyszínét tervezték.

Fotó: Szakács Krisztina-HELP ÖTE


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap