Műszaki mentések napja volt a csütörtök

2021. május 21. 09:17

A Nógrád megyei tűzoltóknak négy műszaki mentésnél és egy tűzesetnél kellett beavatkozniuk május 20-án.

Egy eltömődött út alatti áteresz következtében kialakult vízátfolyás miatt megcsúszott egy partfal csütörtök délelőtt Pásztó-Mátrakeresztesen, a Kékesi út mellett. A partfal egy patak medrébe csúszott, kiszorítva onnan a vízfolyást, amely így egy ingatlant veszélyeztetett. A pásztói és bátonyterenyei hivatásos tűzoltók, valamint a HELP Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával az áteresznél felgyülemlett vizet kiszivattyúzták és kitisztították azt, a veszélyeztetett ingatlant homokzsákokkal bevédték, továbbá a beomlás helyszínén megtisztították a patak környezetét a leomlott földtől és faágaktól. Személyi sérülés nem történt.

Egy személygépjármű felnyitásához riasztották csütörtök délelőtt a bátonyterenyei hivatásos tűzoltókat Pásztóra, a Fő utcára. A gépjármű tulajdonosa véletlenül bezárta a kulcsot, valamint másfél éves gyerekét a járműbe. Az egység üvegtörő segítségével betörte a jobb első ablakot és kinyitotta a gépkocsit, majd megtisztította annak környezetét az üvegtörmeléktől. Az eset során senki nem sérült meg.

Elcsúszott és megsérült egy kiránduló csütörtök délután Hollókő térségében, egy turistaútvonalon. A balassagyarmati és szécsényi hivatásos, valamint a bokori önkéntes tűzoltók a várig járművel, majd onnan gyalogosan folytatva útjukat jutottak el a bajba került emberhez. Az egységek hordágyon lehozták a kirándulót, majd átadták őt a mentőszolgálat munkatársainak.

Megcsúszott az úton, majd árokba hajtott és tetejére borult egy személygépjármű csütörtök délután Alsópetény térségében. A rétsági hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a jármű vezetője önerejéből kiszállt a gépjárműből. A tűzoltók átvizsgálták a gépkocsit és biztosították a helyszínt a rendőrség kiérkezéséig. A mentők a sofőrt könnyű sérülésekkel kórházba szállították. A műszaki mentés és a helyszínelés ideje alatt az érintett útszakaszon félpályás útzár volt érvényben.

Lerakódott korom égett egy családi ház kéményében csütörtök este Mátraverebélyben, a Dózsa György úton. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók kéménykotró segítségével eltávolították az izzó égésterméket és felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy felülvizsgálatig nem használhatják a kéményt. Az eset során senki nem sérült meg és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

Fotó: Rétság KvŐ


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap