Kis odafigyeléssel a szabadtéri tüzek megelőzhetőek

2021. március 12. 09:55

A csapadékmentes időjárás és a nagy szárazság miatt megszaporodtak a szabadtéri tűzesetek Nógrád megyében. Csak az elmúlt napokban több hektárnyi terület vált a lángok martalékává.

Az aszályos, kora tavaszi időszakban a tűz gyorsan és nagy területen terjed, sokszor épületeket, melléképületeket és erdős területeket veszélyeztetve. Amíg ki nem zöldül a természet, a legkisebb figyelmetlenség is könnyen hatalmas tűzhöz vezethet.

Az országban visszavonásig tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.katasztrofavedelem.hu oldalon, vagy a http://erdotuz.hu/ honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

A legtöbb szabadtéri tűz kerti zöldhulladék-égetés miatt keletkezik, holott erre nincs mindenhol lehetőség. Csak ott szabad elégetni a kerten belül összegyűlt száraz növényt, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott tilos. Tarlót égetni sehol sem szabad.

A tüzek megelőzése érdekében a dohányosok ne dobják el az égő cigarettacsikket. Ahol engedélyezik a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad ezt végezni. Mindig legyen a közelben víz és egy szerszám, amellyel kordában lehet tartani a tüzet. 

A tűzesetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek! A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható! Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia több millió forintig is terjedhet a bírság.

Indexkép: Nógrád MKI archívum