Tartalomjegyzék

Lerakódott korom égett Mátraszőlősön

2021. február 23.

Lerakódott korom égett hétfő reggel Mátraszőlősön, a Balkán utcában, egy családi ház kéményében, a lángok a födémre is átterjedtek.

A tüzet a pásztói és bátonyterenyei hivatásos tűzoltók egy gyorsbeavatkozó vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el, majd átvizsgálták a kéményt. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség, a ház lakója a fűtést más módon megoldotta.

A kéménytüzek többsége a kémény falára lerakódott korom és kátrányréteg miatt keletkezik, minden ötödik lakástűz pedig az égéstermék-elvezető és a tüzelő-fűtő berendezés hibájából alakul ki. Kis odafigyeléssel az ilyen esetek megelőzhetőek!

Figyelni kell arra, hogy mivel és hogyan fűtünk. Nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban.

A kémény belsejére rakódó, egyre vastagodó szennyeződés leszűkíti a kémény belsejét, amely miatt visszaáramolhat a füst a lakás légterébe és akár szén-monoxid-mérgezést is okozhat. Vagy a lerakódás a fűtés során keletkező hő hatására előbb-utóbb izzani kezd és akár meg is gyulladhat. A kéményben keletkező tűz pedig pillanatok alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére, illetve az egész ingatlanra és komoly károkat okozhat.

A megelőzés kulcsa a koromlerakódás minimalizálása, illetve a kémény rendszeres ellenőriztetése, tisztíttatása és felülvizsgáltatása.

Indexkép: Illusztráció