Tetőszerkezet, gerenda és födém égett, máshol kéményben lerakódott korom izzott vasárnap

2021. február 15. 09:21

Egy családi ház tetőszerkezete égett hat négyzetméteren vasárnap délelőtt Szarvasgedén, a Kossuth úton. A pásztói hivatásos tűzoltók és a Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei kiérkezése előtt a helyszínen tartózkodó rendőrök a lánggal való égést megszüntették, az egységek egy vízsugárral a tüzet eloltották. A mentők egy embert égési sérülésekkel kórházba szállítottak. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Egy családi ház kéményébe épített gerenda és mellette a födém gyulladt ki vasárnap délelőtt Salgótarjánban, a Vasvári Pál úton. Mintegy két négyzetméteren égett a padozat és a náddal rakott födém is. A megyeszékhely hivatásos tűzoltóinak kiérkezése előtt a lakók egyike elkezdte oltani a tüzet. Az egység áramtalanította az épületet, majd megbontotta a kémény melletti égő födémet és a padozatot, a tüzet végül egy vízsugárral sikerült eloltani. A lakók a szakember általi felülvizsgálatig a kéményt és a tüzelőberendezést nem használhatják. Az áramszolgáltató szakembere az épület lakórészét leválasztotta a hálózatról. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, és az eset során senki nem sérült meg.

Begyulladt a lerakódott korom egy családi ház kéményében vasárnap délelőtt Nagybárkányban, a Petőfi úton. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók áramtalanították az épületrészt, eltávolították az égésterméket és kitisztították a kéményt, majd megbontották a födémet és a kormozódott deszkákat is eltávolították.  A lakórész füsttel telítődött, de a tűz a tetőszerkezetre vagy az épületre nem terjedt át. Az egység felhívta a tulajdonos figyelmét, hogy a kéményt felülvizsgálatig nem használhatja. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, személyi sérülés nem történt.

Lerakódott korom égett egy családi ház kéményében vasárnap délelőtt Pásztón, a Dankó utcában is, ott azonban a füst visszaszivárgott a lakórészbe. A pásztói hivatásos tűzoltók és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei vonultak a helyszínre, kézi kotróval a kéményt kitisztították, a tulajdonos figyelmét pedig felhívták, hogy felülvizsgálatig a kéményt és a tüzelőberendezést nem használhatják. Személyi sérülés nem történt, a fűtést azonban a lakók nem tudták más módon megoldani, ezért a település önkormányzata hősugárzót bocsátott a rendelkezésükre.

 

A rá nehezedő hó súlya alatt megdőlt a turistaút irányába egy tíz méteres fenyőfa vasárnap délben Salgótarjánban, a Vadaskertnél. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói motoros láncfűrész segítségével avatkoztak be. Személyi sérülés nem történt.

A közútkezelő kérésére két, negyven centiméter hosszúságú, az úttest fölött lógva a járműforgalmat veszélyeztető jégcsapot távolítottak el a rétsági hivatásos tűzoltók és az Érsekvadkerti Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei vasárnap este kézi szerszámok segítségével Érsekvadkerten, a VÉDA ellenőrző pont kapujáról.

 

Indexkép: illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap