Kéménytüzek, szén-monoxid szivárgás gyanúja és vezetékekre dőlt fák szombaton

2021. február 14. 19:34

A rendkívüli hidegben fokozott igénybevételnek kitett kéményekkel kapcsolatos káresetekhez, szén-monoxid-érzékelők jelzéséhez és vezetékekre dőlt fákhoz vonultak Nógrád megye tűzoltó egységei szombaton.

A kémény melletti gerendák kaptak lángra mintegy két négyzetméteren egy családi ház tetőterében szombat reggel Bátonyterenyén, az Ózdi úton. Az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elsőként kiérkező önkéntesei heves lángolást tapasztaltak a tetőgerinc és a szarufák környékén, ezért porral oltó készülékkel megkezdték a tűz oltását, ezzel megakadályozva a tűz továbbterjedését. A kiérkező salgótarjáni hivatásos tűzoltók egy gyorsbeavatkozó sugárral fékezték meg a lángokat. A tűzeset három embert érintett, de lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a fűtést más módon meg tudták oldani. Az egység felhívta a lakók figyelmét, hogy a kéményt szakember általi felülvizsgálatig nem használhatják.

Begyulladt és izzott a lerakódott korom egy családi ház kéményében szombat reggel Borsosberényben, a Rákóczi úton. A rétsági hivatásos tűzoltók a kazánból eltávolították az égésterméket, az izzást megszüntették és a kéményt kitisztították. A lakók a fűtést más módon meg tudták oldani, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Visszaáramlott a füst egy lakóház kéményéből szombat délután Karancskesziben, a Kiskút úton. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók eltávolították a fűtőberendezésből az égésterméket, ezzel megszűnt a füstölés is. Az egység átvizsgálta a kéményt, amelyben parázslást, tűzre utaló nyomot nem találtak, azonban a kémény belső részében jelentős kátrány-lerakódást tapasztaltak, emiatt felhívták a lakók figyelmét, hogy a kéményseprő általi átvizsgálásig a kéményt ne használják. A lakók a fűtést más módon meg tudták oldani, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

 

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő szombat délben Somoskőújfaluban, egy Sport utcai lakóház fürdőszobájában. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, azonban a műszer csak minimális mértékben mutatta ki a gáz jelenlétét. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínre vonult és kiolvasta az érzékelő által korábban rögzített adatokat. A gázszolgáltató szakembere a gáztűzhelyet kizárta a szolgáltatásból, a fűtést viszont az ott lakók más módon meg tudták oldani, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A mentők két gyermeket szüleik kérésére a biztonság kedvéért kórházba szállítottak kivizsgálásra, mert tüneteik alapján nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy azok összefüggenek-e szén-monoxid jelenlétével.

A szén-monoxid-érzékelő jelzése alapján riasztották a tűzoltókat szombaton Salgótarjánba, egy Budavölgy utcai családi házba is. Az aznap üzembe helyezett készülék a lakás több pontján is bejelzett, emiatt kértek a fejfájásra panaszkodó lakók segítséget. A bátonyterenyei egység kiérkezésekor a gázüzemű kazán üzemelt, azonban kiderült, hogy éjszaka vegyes tüzelésű kazán működik. Az egység méréseket végzett, a műszer azonban nem mutatta ki számottevő mennyiségben a mérgező gáz jelenlétét. Két fejfájásra panaszkodó embert a mentők megvizsgáltak, de kórházba szállításukra nem volt szükség. A gázszolgáltató szakembere a gázkazánt kizárta a szolgáltatásból. A kémény és a kazánok szakember általi felülvizsgálatáig egyik kazán sem használható, a lakók azonban a fűtést más módon meg tudták oldani, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

 

Az áramszolgáltató kérte a tűzoltók segítségét, mert villanyvezetékre dőlt egy ötven centiméter átmérőjű akác Somoskőújfalu közelében, Salgó Pusztán. A csak gyalogosan megközelíthető helyszínen az áramszolgáltató szakemberei áramtalanították az érintett vezetékszakaszt és leengedték a földre, a salgótarjáni hivatásos tűzoltók pedig eltávolították a veszélyt jelentő fát. Salgótarjánban, a Dobó Katica úton száz méteren belül három fa is rádőlt a távközlési vezetékre és az úttest fölé húzták le azt. A salgótarjáni egység létraszer segítségével, az útszakasz teljes lezárása mellett távolította el a fákat, megszüntetve a forgalmi akadályt. Ugyancsak Salgótarjánban, az Eresztvényi úton szigetelt villanyvezeték fölött akadt fenn egy négy méteres száraz faág, melyet szintén a megyeszékhely hivatásos tűzoltói távolítottak el. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Indexkép: illusztráció (Nógrád MKI archívum)

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap