Újabb kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat

2021. január 29. 08:05

Lerakódott korom égett egy háromszintes családi ház kéményében Bátonyterenyén, a Zrínyi úton január 28-án.

A város katasztrófavédelmi őrsének hivatásos tűzoltói kéziszerszámok segítségével eltávolították az izzó, parázsló részeket és felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy felülvizsgálatig ne használja a kéményt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a lakó a fűtést más módon oldotta meg.

A kéménytüzek többsége a kémény falára lerakódott korom és kátrányréteg miatt keletkezik, minden ötödik lakástűz pedig az égéstermék-elvezető és a tüzelő-fűtő berendezés hibájából alakul ki. Kis odafigyeléssel az ilyen esetek megelőzhetőek!

Figyelni kell arra, hogy mivel és hogyan fűtünk. Nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban.

A kémény belsejére rakódó, egyre vastagodó szennyeződés leszűkíti a kémény belsejét, amely miatt visszaáramolhat a füst a lakás légterébe és akár szén-monoxid-mérgezést is okozhat. Vagy a lerakódás a fűtés során keletkező hő hatására előbb-utóbb izzani kezd és akár meg is gyulladhat. A kéményben keletkező tűz pedig pillanatok alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére, illetve az egész ingatlanra és komoly károkat okozhat.

A megelőzés kulcsa a koromlerakódás minimalizálása, illetve a kémény rendszeres ellenőriztetése, tisztíttatása és felülvizsgáltatása.

Indexkép: Illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap