Szén-monoxid-mérgezés gyanúja egy pásztói házban

2021. január 25. 10:26

A Nógrád megyei tűzoltókat kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt is riasztották az elmúlt hétvégén.

Egy családi ház kéményében lerakódott korom égett Karancslapujtőn, a Kölcsey Ferenc úton január 23-án délután. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók kéménykotró segítségével kitisztították a kéményt. Személyi sérülés nem történt és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

Egy meghibásodott gázkazán miatt szén-monoxid szivárgott egy lakóházban Pásztón, a Fürdő utcában január 24-én éjszaka. A város hivatásos tűzoltói méréseket végeztek, melyek kimutatták a mérgező gáz jelenlétét az ingatlan levegőjében. A gázszolgáltató szakembere leplombálta a gázkazánt. A mentők két embert szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállítottak.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, - fejfájás, émelygés, hányinger - ezért nehezen felismerhető. 

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében javasolt a megfelelő minőségű, megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben vásárolt szén-monoxid-érzékelő beszerzése! A hatóság által bevizsgált és megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Indexkép: Illusztráció

Videó: BM OKF

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap