Előzzük meg a lakástüzeket!

2020. november 26. 10:52

Az elmúlt napokban sajnos több halálos áldozatot követelő tűzesetről, lakástűzről lehetett hallani.

Legutóbb, november 25-én délután a fővárosban követelt áldozatot egy lakástűz, ahol egy harmadik emeleti lakás gyulladt ki. A fővárosi hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat helyszínre érkezésekor a lakás egyik szobája már teljes terjedelemben égett. A tűz oltásával egy időben a helyiségből egy embert kivittek a tűzoltók, de a gyors beavatkozás ellenére sem lehetett már rajta segíteni. A tűzben további két ember sérült meg.

Évente átlagosan százan vesztik otthonukban életüket, jellemzően elektromos zárlat, nyílt láng, gyertyák, mécsesek, égő cigaretta okozta tűz következtében. Jellemzően nem a lángok hőhatása vezet tragédiához, hanem a belélegzett füst. Elég egy kis tűz is ahhoz, hogy annyi mérgező füst keletkezzen, ami már ölni képes, és elég néhány perc ahhoz, hogy a tűz az egész szobát lángba borítsa, ezért nagyon fontos, hogy időben észleljük a tüzet. Erre a legjobb megoldás egy füstérzékelő beszerzése.

Egy néhány ezer forintos füstérzékelő 85 decibellel sípol, ha füstöt észlel, így még a tűz kialakulásakor esély van azt megfékezni, ezzel emberi életet és anyagi javakat lehet megmenteni. Nemcsak haláleset nem következett be, hanem füstmérgezést sem szenvedett senki, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő. Mindenképpen érdemes egy ilyen életmentő eszközt vásárolni.

Indexkép: Szőke Péter/BM OKF

Videó: BM OKF

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap