Izzott a korom, fontos a megelőzés

2020. november 16. 10:42

A Nógrád megyei tűzoltókat a lerakódott korom miatt két településre is riasztották november 15-én.

Koromlerakódás miatt füst áramlott vissza egy családi ház kéményéből vasárnap reggel Bárnában, a Kossuth úton. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre és tisztították ki a kéményt. Az esti órákban pedig lerakódott korom izzott egy családi ház kéményében Romhányban, a Rákóczi úton. A rétsági hivatásos tűzoltók szüntették meg az izzást. Lakosságvédelmi intézkedésre egyik esetben sem volt szükség.

A kéménytüzek többsége a kémény falára lerakódott korom és kátrányréteg miatt keletkezik, minden ötödik lakástűz pedig az égéstermék-elvezető és a tüzelő-fűtő berendezés hibájából alakul ki. Mindez karbantartással és odafigyeléssel megelőzhető lenne.

Figyelni kell arra, hogy mivel és hogyan fűtünk. A szilárd tüzelőanyagok esetén számolni kell azzal, hogy használatuk korom- és kátránylerakódást okoz a kéményben. Ezért fontos, hogy a fűtőberendezésben csak olyan tüzelőanyagot égessünk, amelyre azt megtervezték. Nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását.

A kémény belsejére rakódó, egyre vastagodó szennyeződés leszűkíti a kémény belsejét, amely miatt visszaáramolhat a füst a lakás légterébe és akár szén-monoxid-mérgezést okozhat. Vagy a lerakódás a fűtés során keletkező hő hatására előbb-utóbb izzani kezd és meggyullad. A kéményben keletkező tűz pedig pillanatok alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére, illetve az egész ingatlanra.

A megelőzés kulcsa a koromlerakódás minimalizálása, illetve a kémény rendszeres ellenőriztetése, tisztíttatása és felülvizsgáltatása. A kéményseprői szolgáltatást igénybe venni sohasem késő!

Baj esetén azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot és kérjék a tűzoltók segítségét!

Indexkép: Illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap