Megyei ellenőrző gyakorlat Hasznos közelében

2020. november 06. 12:42

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei ellenőrző gyakorlatot tartott november 5-én a 2408-as számú úton, Hasznos közelében. Az ellenőrző gyakorlat keretein belül téli felkészülési és együttműködési gyakorlat megtartására került sor, melyen részt vettek a balassagyarmati, a bátonyterenyei, a gyöngyösi, a pásztói, a salgótarjáni és a szécsényi hivatásos tűzoltók, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a „Határmenti Együttkűködés a Lakossággal a Polgárokért” Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület, a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete, a Kisherceg Tűz- és Munkavédelmi Kft, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatósága.

A gyakorlat, amely eligazítással, majd a munkavédelmi szabályokra történő előzetes felkészítéssel vette kezdetét, azon a feltételezésen alapult, hogy az érintett útszakaszon a nagy mennyiségű csapadék és az erős szél következtében fák dőltek az úttestre és az útpálya mellett futó hírközlési vezetékekre. Ennek következtében félpályás útzár alakult ki, valamint a fák veszélyeztették a közúti forgalmat. Az egységek riasztását követően a megyei műveletirányítási központ felvette a kapcsolatot a közútkezelővel, akik emelőkosaras gépjárművel, motoros láncfűrészekkel és ezek kezelő személyzetével vonulnak a helyszínre.

A közös felderítést követően, szakmai irányítás mellett a résztvevők megkezdték a veszélyes fák és leszakadt ágak feldarabolását, majd letakarították az úttestet és ismét járhatóvá tették.

Mivel a téli időszakban bárhol előfordulhat, hogy a hirtelen lehullott nagy mennyiségű hó hatására fák dőlnek ki, gallyak törnek le, utak válnak járhatatlanná, vagy településeket zár el a rendkívüli időjárás, az ilyenkor szükséges teendőket gyakorolták a felkészülésen résztvevő erők és szervezetek tagjai.

A gyakorlat helyszínének megválasztásakor lényeges szempont volt az is, hogy az adott útszakaszon a veszélyt jelentő fák már felmérésre kerültek. A cél az volt, hogy a gyakorlat szerinti szituáció kidőlt fáit szimbolizáló veszélyes fák kivágásával egyben megelőzzék a rendkívüli időjárás okozta veszélyes helyzetek kialakulását, illetve megőrizzék az utak járhatóságát is.

A gyakorlat legfontosabb célja, vagyis a társszervekkel történő együttműködés begyakorlása, valamint a vezetői döntés támogatását szolgáló, több szervezetet érintő feladatok koordinatív összehangolása teljes mértékben megvalósult, így amennyiben hasonló, valós eset adódna, a szervezetek egymás munkáját támogatva, hatékonyan és felkészülten látják majd el feladatukat.

Fotó: Molnár Adrienn tű. hadnagy/Nógrád MKI


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap