A szabadtéri tüzek tették próbára szerdán a megye tűzoltóit

2020. március 19. 10:05

A megye hivatásos és önkéntes tűzoltóit több mint húsz helyre riasztották szerdán. A megyében tegnap délutántól egymást érték a szabadtéri tüzek, melyek kialakulásának különösen kedvezett a meleg, száraz és szeles időjárás.

Szirákon száraz fű, bozótos és nádas égett ötszáz négyzetméteren. A tüzet a berceli hivatásos tűzoltók egy gyorsbeavatkozó sugárral és kéziszerszámokkal eloltották.

Salgótarjánban, a Szabó Ervin úton száraz fű égett ötszáz négyzetméteren. A tüzet a salgótarjáni hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat egy gyorsbeavatkozó vízsugárral eloltották.

Bátonyterenyén, a Várhegy úton két hektáron égett a nádas. A lángok a nádas melletti ingatlanok udvarára is átterjedtek. A tüzet az ingatlanokon az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a lakók és a rendőrség megfékezték. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók a területen a még három ponton égő összehordott szemetet eloltották kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel. 

Ugyancsak Bátonyterenyén, a Lengyendi úton két hektáron száraz fű és bozótos égett. Továbbá a város térségében, a vasút és a 21-es számú főút közötti területen, tíz hektáron foltokban égett száraz fű, bozótos és nádas, illetve a Barátság úton száz négyzetméteren égett a száraz fű, ami három körbálára is átterjedt. A tüzeket a salgótarjáni és bátonyterenyei hivatásos tűzoltók, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntes tűzoltói oltották el kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel.

Sóshartyánban, a Béke úton száraz fű, nádas égett egy hektáron, valamint ettől hatszáz méter távolságra borókás is lángra kapott. A tüzeket a salgótarjáni hivatásos tűzoltók egy gyorsbeavatkozó sugárral, puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal oltották el.

Magyargéc községben, a Petőfi utcában fenyves erdő aljnövényzete égett egy hektáron. A szécsényi és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók a tüzet puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal eloltották.

Kazár és Mátraszele között nádas égett kilenc hektáron. A tüzet a bátonyterenyei és a pétervásárai hivatásos tűzoltók, illetve az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei fékezték meg.

A Szécsény és Nagylóc közötti út mentén, egy kilométeres szakaszon égett több helyen a száraz fű. A tüzeket a szécsényi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el. 

Nógrádkövesden, a Kossuth úton száz négyzetméteren égett a nádas. A rétsági hivatásos tűzoltók és a Belső-Cserhát Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesület önkéntesei gyorsbeavatkozó sugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet.

Bejelentett tarlóégetésből terjedt tovább a tűz Galgaguta és Acsa között, összesen mintegy húsz hektáron foltokban égett a száraz fű és a bozót. A berceli hivatásos tűzoltók két puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal oltották el. Az ingatlan tulajdonosa terepjáróval segített az egységnek megközelíteni a helyszínt és a tűz oltásában is segédkezett.

Szécsény és Nagylóc között, Szécsény határában egy tíz méteres kiszáradt akácfa törzse izzott. A szécsényi hivatásos tűzoltók egy gyorsbeavatkozó sugárral megszüntették az izzást, de a fa törzse balesetveszélyessé vált, ezért teljes útlezárás mellett motoros láncfűrésszel eltávolították azt. Továbbá Galgagután, a Kossuth úton a templom kertjében egy tujasoron huszonöt méter hosszan égtek a tuják. A berceli hivatásos tűzoltók egy gyorsbeavatkozó sugárral oltották el a tüzet.

Nógrádmegyerben, az Arany János úton kétszáz négyzetméteren égett a száraz fű és a nádas, melyet a salgótarjáni hivatásos tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei oltották el kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel.

A fenti káresetek során személyi sérülés nem történt.

A szabadtéri tűzeseteken kívüli szerdai események az alábbiak voltak:

Szerda délután Ecsegen, a Béke úton egy gyógyszertár épülete melletti lakatlan házba bemenő gázvezeték sérült meg és szivárgott belőle a gáz. A környékbeli házak áramtalanítása után a pásztói hivatásos tűzoltók megpróbálták elszorítani a sérült vezetéket, becsavarták rongyokkal és olyan helyzetbe hozták, hogy a lehető legkevésbé szivárogjon. A gázszolgáltató kiérkező szakembere elszorította a vezetéket és megszüntette a szivárgást, az egység eközben egy gyorsbeavatkozó sugárral a helyszínt biztosította. Az egység átszellőztette és átvizsgálta az épületet, de a méréseik a normáltól eltérő értéket nem mutattak. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínen volt.

Szerda este egy családi ház kéményében korom izzott Nézsán, az Ady úton. A rétsági hivatásos tűzoltók és a Nézsa Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület önkéntesei megszüntették az izzást.

Sérülés ezeknél az eseteknél sem történt, továbbá lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

 

Fotók: Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Nógrád MKI archívum


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap