Száraz fű tüzek és kormos kémények

2020. február 19. 08:55

Főként vegetációs tüzek és kéményekben lerakódott korom adott munkát a Nógrád megyei tűzoltóknak kedden.

Gázszagot éreztek a lakók egy kétszintes társasházban kedden délelőtt Bátonyterenyén, az Ózdi úton. A város hivatásos tűzoltói áramtalanítást követően átvizsgálták az épületet, melynek során megállapították, hogy a földszinti fodrászat egyik gázkonvektora meghibásodott. A szolgáltató a hibát elhárította.

Csesztve-Kincsempusztánál ötven négyzetméteren égett az út menti száraz fű és bozót kedden délután. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók egy gyorsbeavatkozó sugárral és kézi szerszámokkal oltották el a tüzet, sérülés nem történt.

Egy családi ház udvarán kétezer négyzetméteren száraz fű égett, és a tűz átterjedt a szomszédos ház telkére is kedden délután Taron, a Szondy György úton. A pásztói hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt egy lakó a tüzet már eloltotta, őt a mentők égési sérülésekkel kórházba szállították. Az egység átvizsgálta a területet.

Kedden délután háromezer négyzetméteren égett több foltban a száraz fű Magyargécben, a Kossuth utca végén, és ezzel egy időben a Petőfi út és a Fő út között százötven négyzetméteren a nádas is kigyulladt. A szécsényi hivatásos tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei egy gyorsbeavatkozó sugárral, puttonyfecskendővel és kézi szerszámokkal oltották el a tüzeket. Sérülés nem történt.

Begyulladt egy lerakódott korom egy családi ház kéményében kedden délután Jobbágyiban, a Vasút úton. A hatvani és pásztói hivatásos tűzoltók mellett az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület egy önkéntese is a helyszínre vonult. Kora este Mohorán, a Petőfi Sándor utcában hasonló eset történt, itt a balassagyarmati hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Az egységek porral oltó készülékkel és puttonyfecskendővel szüntették meg az égést, kéménykotróval kitisztították a kéményeket és eltávolították a lerakódott égésterméket. A lakók a fűtést mindkét helyen meg tudták oldani más módon, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, és egyik eset során sem sérült meg senki.

Összehordott szemét égett hat négyzetméteren kedden este Salgótarjánban, a Zöldfa úton és ezzel szinte egy időben egy szemeteskuka gyulladt ki a Haris közben, a bevásárlóközpontnál lévő buszmegállóban. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók eloltották a tüzeket, sérülés egyik helyen sem történt.

 

Fotó: Nógrád MKI archívum

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap