Tartalomjegyzék

Ne várjuk meg, amíg az elhagyagolt kémény nagyobb bajt okoz

2019. december 05.

Az elmúlt napok eseményei is azt igazolják, mennyire fontos rendszeresen felülvizsgáltatni a fűtőeszközöket és a kéményeket, gondoskodni azok megfelelő műszaki állapotáról.

Beizzott a kémény melletti fa födém és a gerenda egy tereskei családi házban szombatról vasárnapra virradó éjjel. A rétsági hivatásos tűzoltók és az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesülete önkéntesei egy gyorsbeavatkozó sugárral a kémény körül, majd a megbontott födém alatt tapasztalt izzást megszüntették, ennek során azonban a kémény kilukadását észlelték. A tüzet a kéményen levő repedésből kipattant parázs okozhatta. A tulajdonos figyelmét felhívták, hogy a kémény használhatatlanná vált, annak mielőbbi kéményseprői felülvizsgálata szükséges. A házban lakó egy felnőtt és egy kisgyermek az éjszakát ismerősöknél töltötte.

Tűz keletkezett egy családi ház hét méter magas kéményében hétfő délután Csesztvén. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók puttonyfecskendővel eloltották a tüzet, a lakók figyelmét pedig felhívták, hogy a kéményt felülvizsgálatig ne használják. Személyi sérülés nem történt, és a lakóknak nem kellett elhagyniuk otthonukat sem, mert a fűtést más módon meg tudták oldani.

Egy kétszintes családi ház mindkét szintjének kandallójából visszaáramlott a füst szerdán kora este Sámsonházán. A pásztói hivatásos tűzoltók átvizsgálták a tetőteret és az épület kéményeit, azt tapasztalták, hogy lerakódott égéstermék miatt záródott el az egyik kémény és volt a szokatlan füstölés. Tűz egyik kéményben sem keletkezett. Az ott lakók az egység kiérkezése előtt elhagyták a füsttel telített ingatlant. A házban lakó három felnőtt és két gyerek az éjszakát rokonoknál töltötte. Az egység felhívta a figyelmet arra, hogy a fűtőberendezéseket a kémények felülvizsgálatáig ne használják. Személyi sérülés nem történt.

Izzott a lerakódott égéstermék egy családi ház kéményében szerda este Salgótarjánban. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói a kéményt kitisztították, az épületet átszellőztették, a tulajdonos figyelmét pedig felhívták, hogy a kazán és a kémény felülvizsgálatáig a fűtőberendezést ne használják. Senki nem sérült meg, és a lakók otthonukban maradhattak, mert a fűtést más módon meg tudták oldani.

 

Még mindig nem késő elvégeztetni a fűtési szezon biztonságához elengedhetetlenül szükséges karbantartási munkálatokat a tüzelő-fűtő berendezések esetében. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották. Egy elkoszolódott kazán teljesítménye romlik, működtetése veszélyes. Nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, amely miatt visszaáramolhat a füst a házba. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

Fontos figyelni arra, hogy a családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást.

A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a fűtési időszakban megemelkedik a lakástüzek száma, míg naponta átlagosan tizenhat lakástűzhöz riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, a fűtési időszakban meg is duplázódhat ez a szám. A lakástüzek leggyakrabban emberi mulasztás miatt következnek be, holott könnyen megelőzhetőek lennének. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő van, nem keletkezik nagyobb tűz, hiszen még annak kialakulásakor meg lehet fékezni a lángokat. Egy füstérzékelő nemcsak életet ment, hanem annak köszönhetően a keletkező károk mértéke is jóval kisebb.
 
A fűtési szezonban fokozott veszélyt jelent a szén-monoxid, a mérgezések elkerülése érdekében az eszközök karbantartása mellett a lakás megfelelő szellőzéséről is gondoskodni kell. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba célszerű résszellőzőt szereltetni. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nincs meg a szükséges levegő-utánpótlás. Ahogy a tűz, úgy a szén-monoxid érzékelésére is van eszköz, amelynek használata életeket menthet.

 

Fotó: illusztráció