Egyedileg átalakított terepjáró gépkocsi szolgálja nyugat-Nógrád lakóinak és vendégeinek biztonságát

2019. május 23. 13:06

A balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt. kis házi ünnepség és sajtótájékoztató keretében adta át hivatalosan is üzemeltetésre az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület számára azt a Land Rover Defender típusú gépjárművét, amelyet az elmúlt egy évben támogatók segítségével alakított át műszaki mentő gépkocsivá az egyesület.A kimagasló terepjáró-képességű jármű óriási segítséget jelent a Börzsöny és a Cserhát erdeiben, úttalan útjain végzett mentőmunkában.

Haraszti Gyula, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta: az erdőgazdaság Magyarország legnagyobb összefüggő erdőterületét kezeli, és a vadregényes táj, a Főváros viszonylagos közelsége, az erdőterületek közjóléti célú fejlesztése, a gyalogos, kerékpáros és lovasturizmus egyre nagyobb népszerűsége következtében évről-évre több kiránduló érkezik szűkebb hazánk erdeibe. Mindez örömteli dolog, azonban tisztában kell lenni azzal, hogy ez kockázatokat is hordoz magában, és erre időben fel kell készülni. E kérdésben a társaság és az egyesület céljai, feladatai, tervei azonosak, így talán sorsszerű, hogy a két szervezet egymásra talált, akiknek ráadásul még a neve is hasonlít egymásra egy kicsit.

A gépkocsit Hegedűs Péter, az egyesület alelnöke mutatta be a sajtó és a meghívott vendégek, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Nógrád Megyei Rendőr- Főkapitányság és az átalakítást támogató vállalkozások vezetői számára. A jármű egyedileg kiépített málhaterében erdőtűz oltásához szükséges eszközök éppúgy elhelyezésre kerültek, mint motorfűrészek, csörlők, emelők, különböző kéziszerszámok, alpintechnikai felszerelések, mentőállvány, hordágyak, vagy éppen létra. A szükség esetén árkon-bokron előrejutni képes terepjáró utasterében olyan rádió-hírközlési és informatikai rendszerek találhatóak, amelyek lehetővé teszik a folyamatos helymeghatározást, valamint a hivatásos katasztrófavédelmi szervekkel és a társ mentőszervezetekkel a hírváltást. A gyors helyszínre érkezés érdekében a jármű a szükséges hatósági engedélyek birtokában megkülönböztető jelzéssel (kékfénnyel és szirénával) is fel van szerelve.   

Fotók: Torjay Attila és Hüvösi Csaba, Nógrád Megyei Hírlap

Szöveg: Dr. Renner Péter, Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap