Szúnyoggyérítés 2015

2015.  június 23-án vette kezdetét a központi szúnyoggyérítési program azokon a területeken, amelyeken a legtöbb vérszívó rovar található. A szúnyogok számát és az elvégzett munkát ellenőrző szakértők, valamint magát a gyérítést végző szakemberek is készen állnak a munkálatok megkezdésére.

A szúnyoggyérítés heti ütemtervei folyamatosan elérhetőek a katasztrófavédelem honlapján. Fontos tudni, hogy az időjárás befolyásolhatja a kivitelezést, ezért az ütemtervek az időjárási körülmények függvényében változhatnak.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz. Az önkormányzatoknak idén is van lehetősége jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a csípések száma azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.

Az érintett területeken a méhészek időben értesítést kapnak, hogy a munkálatok idejére a méhcsaládokat elzárhassák. A légi kivitelezés az esti órákban történik, míg a földi kijuttatást naplementekor kezdik, hogy a szúnyoggyérítés hatékony legyen és minél kisebb kockázatot jelentsen a méhekre. A vállalkozók a gyérítéshez kizárólag olyan szereket alkalmaznak, amelyeket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezett. A felhasznált szerek a melegvérű élőlényekre, így az emberre és a háziállatokra semmilyen veszélyt nem jelentenek.

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elérhetősége:
3100 Salgótarján, Szent Flórián tér 1.
Telefon: +32/521-030

 

Gyakran ismételt kérdések

Heti programok

Térkép

Érintett térségek listája

Kapcsolódó hírek

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap