Tartalomjegyzék

Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkör

A vízügyi igazgatási és a vízügyi, valamint a vízvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 223/2014. (IX. 4.) kormányrendeletben foglaltak szerint a vízügyi hatósági feladatokat 2014. szeptember 10-től a katasztrófavédelem látja el. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság korábbi önálló szervezeti egységének, az Országos Vízügyi Hatóságnak a jogutódja ettől kezdve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Vízvédelmi hatósági és szakhatósági ügyekben az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség jogutóda a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Nógrád megye a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz tartozik.

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Igazgató-helyettesi Szervezet
Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály

Székhelye: 1081 Budapest, Dologház u. 1.
Postacím: 1443 Budapest, Pf.:154 (2015.április 1-től)
Ügyfélfogadás: Vízügyi és vízvédelmi hatósági ügyekben előzetes időpont-egyeztetést követően az ügyfelek az alábbi időpontokban fordulhatnak kérdéseikkel személyesen a hatósághoz, illetve tekinthetnek be az eljárás során keletkezett iratokba:
Hétfő, szerda: 9:00-12:00, 14:00-16:00;
Péntek: 9:00-12:00
Helyszín: 1081 Budapest, Dologház u. 1.
Tel.: (+36-1) 459-24-76, (+36-1) 459-24-77
Fax: (+36-1) 459-24-59
E-mail cím: sxv.giu@xngirq.tbi.uh

A vízvédelmi/vízügyi hatósági és szakhatósági hatáskörök gyakorlása tekintetében a jogutódlás a következőképpen valósul meg:

jogelőd

jogutód

Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség / Közép-Duna-völgyi Vízügyi Hatóság

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az Illetékességi szabályok a 223/2014. (IX. 4.) kormányrendelet 2. melléklete szerint a Fővárosi Katasztrófavédelmi igazgatóság illetékességi területe vízügyi hatósági és vízvédelmi hatósági ügyekben:

Budapest főváros teljes közigazgatási területe

Pest megye – kivéve Abony, Albertirsa, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Dánszentmiklós, Jászkarajenő, Kocsér, Kőröstetétlen, Mikebuda, Nagykőrös, Nyársapáti, Pilis, Tápiószőlős, Törtel, Újszilvás közigazgatási területét.

Nógrád megye teljes közigazgatási területe.

Heves megyéből Apc, Boldog, Hatvan, Heréd, Kerekharaszt, Lőrinci, Nagykökényes, Zagyvaszántó, közigazgatási területe.

Fejér, Tolna és Bács-Kiskun megyében azon Duna parti településeknek a folyam (középvizi) medrében nyúló, tartozó közigazgatási területe. Amelyek a folyam folyásirányát tekintve a dunaföldvári híd felső éléig helyezkedik el.

Komárom-Esztergom megyében a Duna parti településeknek a folyam (középvizi) medrébe nyúló, tartozó közigazgatási területe az Ipoly torkolatától folyásirányban lefelé.

Az ügyintézéssel kapcsolatos érvényes bankszámlaszámok itt érhetőek el.

A bírságokról, a hozzájárulásról, a vízkészletjárulékról, az igazgatási szolgáltatási díjról, továbbá az egyéb bevételek befizetéseiről szóló tájékoztató itt érhető el.

Esetlegesen felmerülő kérdéseiket a (+36-1) 459-24-76 vagy a (+36-1) 459-24-77-es  telefonszámon, a (+36-1) 459-24-59-es faxszámon, illetve a sxv.giu@xngirq.tbi.uh címen várjuk.

Az ügyintézéssel kapcsolatos esetleges átmenti fennakadások miatt szíves türelmüket kérjük, megértésüket köszönjük!