Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Bátonyterenyén

2022. december 09. 08:10

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő csütörtök este egy Ózdi úti lakásban, Bátonyterenyén. A helyi hivatásos tűzoltók az eredeti állapotok visszaállítása után vizsgálták a lakásban a levegő összetételét. A fürdőszobában, a gázüzemű vízmelegítő közelében méréseik kimutatták a veszélyes gáz jelenlétét. Az egység a helyszínt átadta a gázszolgáltató munkatársainak. A készülék jelzésének köszönhetően személyi sérülés nem történt.

Ahol nyílt lánggal működő vízmelegítőket, egyéb készülékeket használnak egész évben veszélyt jelent a szén-monoxid. Leginkább azokra a nyílt égésterű készülékekre kell odafigyelni, amelyek a szoba levegőjét használják az égéshez, és amelyek környezetében nem megoldott a levegő-utánpótlás.

Három egyszerű módszerrel megelőzhetőek a tragédiák:

  • A nyílt égésterű készülékek számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.
  • A fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer ellenőriztessük szakemberrel.
  • Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik. Fontos a jól megválasztott érzékelő is.

Indexkép: Illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap