Gyakorlat a Sportcsarnokban

2022. december 08. 14:59

A Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat helyismereti és szituációs begyakorló gyakorlatot tartott Salgótarján és Bátonyterenye hivatásos tűzoltóinak csütörtök délelőtt a Salgótarjáni Városi Sportcsarnokban.

A feltételezés szerint a csarnok első emeleti előadótermében a falon elhelyezett klímaberendezés elektromos meghibásodás miatt meggyújtotta a fából készült falburkolatot. A tűz gyorsan átterjedt a teremben elhelyezett nagy teljesítményű, elektromos berendezésekre és hangtechnikai eszközökre is. A dolgozók megkezdték a tűz oltását kézi tűzoltó készülékekkel, de a keletkező hő és füst miatt ez nem járt sikerrel. Ezt követően elhagyták a létesítményt, majd jelezték az eseményt a 112-es segélyhívószámon. 

A gyakorlat helyszínére tizenöt tűzoltó vonult három gépjárművel. Odabent a szervezők a tüzet villogó piros, a füstöt villogó kék fényekkel imitálták. A beavatkozó állomány teljes bevetési védőruhában kezdte meg a feltételezett káreset felszámolását. A lángokat három vízsugárral fékezték meg. Az oltási munkálatokkal párhuzamosan a mentési csoportot alkotó tűzoltók átvizsgálták az épületet, és magatehetetlen, sérült emberek után kutattak. A sérültet -akit a gyakorlat során egy bábu helyettesített- hordágyon vitték ki az épületből.

A gyakorlat több mint egy órán át tartott, a beavatkozók a tömegek befogadására alkalmas létesítményekben keletkezett tüzek oltásának sajátosságaira fókuszáltak. Zárásként a gyakorlat vezetői szóban értékelték az állomány munkáját beosztásaiknak megfelelően.

Fotók: Kapás Márton tű. főhadnagy


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap