Mozgalmas hétvégén vannak túl megyénk tűzoltói

2022. december 05. 10:25

Tűz keletkezett pénteken késő este egy száz négyzetméteres alapterületű családi házban Bátonyterenyén, az Ózdi úton. A ház egy tizenhat négyzetméteres helyisége teljes terjedelmében égett. A helyi és a salgótarjáni hivatásos tűzoltók, valamint az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei fékezték meg a lángokat. Az egységek két propánbutángáz-palackot is kivittek az épületből, mielőtt azok felrobbantak volna. A házban egy ember élt, őt a helyszínen tartózkodók még az egységek kiérkezése előtt kimenekítették az épületből, a mentőszolgálat munkatársai megfigyelés céljából kórházba szállították.

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő szombat délelőtt Salgótarjánban, a Budapesti úton. A helyi hivatásos tűzoltók, valamint a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei méréseket végeztek a lakásban. Az eredmények kimutatták a szén-monoxid jelenlétét a levegőben. Az eset során nem sérült meg senki.

Lerakódott korom és kátrány égett szombat délután egy családi ház kéményében Bujákon, a Petőfi utcában. A pásztói hivatásos tűzoltók eltávolították a füstelvezetőből az izzó részeket. A lakók figyelmét felhívták, hogy ne használják a kéményt, annak kéményseprő szakember általi felülvizsgálatáig. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Személyi sérülés nem történt.

Két közúti baleset is történt szombat éjjel Nógrád megye útjain. A 23-as főúton, Bátonyterenye környékén elhagyta az úttestet, az árokba hajtott, majd az oldalára borult egy személyautó. A helyi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. Az autóban csak a sofőr utazott, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították. Pár perccel később Salgótarjánba, a Bátki József utcába riasztották a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit. Itt egy személyautó a tetejére borult. Az egység kerekeire állította, áramtalanította, majd letolta az úttestről a járművet. Ebben az autóban is csak egy ember utazott, akit további megfigyelésre kórházba szállítottak a mentőszolgálat munkatársai.

Füst áramlott vissza vasárnap este egy mátraverebélyi, Dózsa György úti családi ház tüzelőberendezésének kéményéből. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók felhívták a lakók figyelmét, hogy a tüzelőberendezést ne használják, amíg azt szakember nem vizsgálta felül. Az egység műszeres mérésekkel megvizsgálta a lakás levegőjét, a méréseik nem mutatták ki veszélyes anyag jelenlétét. A lakók nem tudták más módon megoldani a ház fűtését, ezért ideiglenesen rokonok fogadták be őket. Személyi sérülés nem történt.

Fotók: Pálkerti Csaba tű. főtörzszászlós – Bátonyterenye KvŐ

           Juhász Jácint tű. százados – Salgótarján HTP


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap