Bátonyterenyén jelzett a szén-monoxid-érzékelő

2022. május 20. 13:37

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő csütörtök éjjel egy bátonyterenyei, Liget úti lakásban. A helyi hivatásos tűzoltók az eredeti állapotok visszaállítása után méréseket végeztek és kimutatták a lakás levegőjéből a veszélyes gázt. A gázszolgáltató munkatársai a fűtőberendezéseket és a fürdőszobában lévő vízmelegítőt kizárták a rendszerből. Az egység felhívta a lakók figyelmét, hogy ne használják a gázkészülékeket, amíg azokat szakember át nem vizsgálta. Személyi sérülés nem történt.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz. Alacsonyabb koncentrációban belélegezve kezdetben fejfájást, hányingert, izomgyengeséget okoz. Súlyosabb esetben és magasabb koncentrációban a szén-monoxid-mérgezés eszméletvesztéshez és halálhoz vezet.

Tévhit, hogy csak a régi, rossz állapotú fűtőberendezések használata lehet veszélyes. Minden nyílt égésterű fűtő berendezés vagy vízmelegítő forrása lehet a veszélyes gáznak. Éppen ezért a melegebb idő ellenére is fennáll a szén-monoxid-mérgezés veszélye. Biztonságunkért a legtöbbet szén-monoxid-érzékelő használatával tehetünk.

Indexkép: Illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap