Tavaly is több ember életét követelték a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezés

2022. január 07. 10:19

2021-ben összesen 228 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit Nógrád megyében, csak a negyedik negyedévben 67 alkalommal. Az év folyamán 2350 négyzetméternyi otthon égett le megyénkben, ez kilenc teniszpálya méreténél is nagyobb terület. A lakástüzekben négy ember vesztette életét. A tűzoltók hét ember életét mentették meg, 10 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt. Legutóbb december hetedikén követelt emberéletet a tűz Nógrád megyében. A lángok Kétbodonyban, egy Rákóczi úti családi házban csaptak fel. Az esethez nyolc tűzoltó két járművel érkezett a helyszínre, az épületben tartózkodó férfit addigra a szomszédok kihozták az épületből. Hiába a szomszédok gyors segítsége, a füstmérgezést szenvedett férfi életét már nem lehetett megmenteni.

A 2021-ben keletkezett lakástüzekhez megyénkben összesen 405 tűzoltóautót riasztottak. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében kilenc lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibája vezetett tűzhöz. 

A 228 tűzzel érintett otthon közül csak néhány helyen volt füstérzékelő, holott ezek a berendezések már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, a riasztás után még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani, a tűzoltókat hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni.

Évről évre több ingatlanban van viszont szén-monoxid-érzékelő, ennek is betudható, hogy egyre több ilyen esethez riasztják a tűzoltókat. Tavaly Nógrád megyében negyvenegy alkalommal hívták szén-monoxiddal összefüggő esethez a tűzoltókat, hiszen az érzékelők a legkisebb koncentráció esetén is jeleznek. Négy ember életét sikerült a gyors reagálással megmenteni, tizenöten szenvedtek valamilyen fokú mérgezést és ketten életüket vesztették. 

Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amely nyílt lánggal működik. A tragédiák elkerülése érdekében megfelelő levegő-utánpótlást kell biztosítani a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és célszerű a készülékek közelében, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni.

Indexkép: Illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap