Előzzük meg a lakástüzeket!

2021. november 19. 12:31

Az elmúlt héten az országban nyolc helyszínen is halálos kimenetelű lakástűz történt. Az egyik ilyen tűz megyénkben, Érsekvadkerten ütött ki hétfő délelőtt. Az eset során egy idős ember elhunyt. Az idei évben Nógrád megyében már százkilencvenhat lakóépületben csaptak fel a lángok, összesen több, mint kétezer négyzetméteren. A tűzesetek következtében nyolc ember megsérült, hárman pedig életüket vesztették.

A legtöbb lakástüzet nyílt láng használata, elektromos hiba, fűtő berendezések meghibásodása, főzés vagy dohányzás okoz. Tudatossággal és odafigyeléssel megelőzhetjük az ilyen eseteket. Leggyakrabban nem is a lángok okoznak tragédiát, hanem az égés során felszabaduló füst. Már egy néhány négyzetcentiméteres területű tűz is elegendő ahhoz, hogy annyi füst keletkezzen, ami mérgezést okoz. 

Szerezzünk be otthonra egy füstérzékelőt! Ezek az eszközök néhány ezer forintért megvásárolhatók, és adott esetben életet menthetnek. Már a tűz kezdeti szakaszában hangos sípolással jeleznek, így az otthon tartózkodók még saját erejükből képesek megfékezni a lángokat és korábban tudják értesíteni a tűzoltókat. Minél hamarabb érkezik a jelzés, a lánglovagok annál több értéket tudnak megmenteni. 

Ajánlott beszerezni a lakásunkba egy tűzoltó készüléket is. A kisebb tüzek eloltására elég a két kilogrammos porral oltó, vagy a két literes habbal oltó készülék. Gyerekek és idősek számára, akiknek nehézséget okoz a pár kilogrammos készülék felemelése, egy tűzoltó spray is megfelelő választás. A lángok oltásával csak addig próbálkozzunk, ameddig ez nem veszélyezteti a saját testi épségünket. Fontos, hogyha bajt észlelünk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot és kérjük a tűzoltók segítségét!

Gyakori okozója a lakástüzeknek a kéménytűz is. Magyarországon minden hatodik lakástűz a kéményben kezdődik. Nógrád megyében az idén már hatvanöt kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat. Biztonságunk érdekében elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések és a kémények ellenőrzése, karbantartása is. Ha a rendszeres tisztítás elmarad, akkor a kémények belső felületére korom és kátrány rakódik le, ami a fűtésből származó hő hatására izzani kezd. Az így kialakult tűz könnyen átterjedhet az épület más részeire is. Éppen ezért fontos, hogy éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével. Társasházakhoz automatikusan kimennek a kéményseprők, de családi házak esetében időpontot kell foglalnunk. Ezt megtehetjük a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon, vagy a 1818-as telefonszámon.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap