Tűzoltók a Garzonban

2021. szeptember 22. 15:13

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szituációs begyakorló gyakorlatot tartott a megyeszékhely és Bátonyterenye hivatásos tűzoltóinak szerda reggel Salgótarjánban, az Erzsébet téren.

A feltételezés szerint a Garzonház II-es számú épületének hatodik emeletén a négyes számú lakás kigyulladt. Az ott lakó idős személy a szobában megemlékezés céljából gyertyát gyújtott. Az égő gyertya feldőlt, és meggyújtotta az asztalon lévő újságokat. A lángok átterjedtek a szobában tárolt ruhaneműkre és berendezési tárgyakra is. A lakó a tüzet nem bírta eloltani, így elhagyta a lakást. Az ablakok üvegei a hő hatására kitörtek. A tűz veszélyeztette a felette lévő lakásokat is. A káresetet a beépített tűzjelző berendezésen kívül több lakó és a portaszolgálat is jelezte a 112-es segélyhívó számon. A portaszolgálat a szükséges intézkedésekhez hozzákezdett: az épület áramtalanítását elvégezte, és megkezdte az épület kiürítését.

A gyakorlat helyszínére több mint tizenöt tűzoltó vonult öt gépjárművel. A kiérkező egységek az épület homlokzatán a hetedik emeletre húzták fel az alapvezetéket, amelyen keresztül a vizet biztosítják az oltáshoz. Odabent a szervezők a tüzet villogó piros, a füstöt villogó kék fényekkel imitálták. A beavatkozó állomány bevetési védőruhában és a füsttel telített helyiségekben teljes légzésvédelem mellett kezdte meg a feltételezett káreset felszámolását. A lángokat az épületen belül három vízsugárral fékezték meg, emellett egy magasból mentő szer segítségével, egy létrasugárral akadályozták meg a külső tűzterjedést. Az oltási munkálatokkal párhuzamosan a mentési csoportot alkotó tűzoltók átvizsgálták a tűz által veszélyeztetett szinteket, és magatehetetlen, sérült emberek után kutattak. A gyakorlat több mint egy órán át tartott, a beavatkozók a magas lakóépületekben keletkezett tüzek oltásának sajátosságaira fókuszáltak, a tapasztalatokat zárásként megosztották egymással. 

Fotók: NMKI


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap