Húsz éve érte terrortámadás az Egyesült Államokat

2021. szeptember 11. 07:00

2001. szeptember 11-én szenvedte el történelme legnagyobb terrortámadását az Egyesült Államok: azon a napon terroristák eltérítettek négy repülőgépet, hárommal belerepültek a World Trade Center (WTC) ikertornyaiba, illetve az Amerikai Védelmi Minisztérium épületébe. New York-ban a WTC-nél háromszáznegyvenhárom tűzoltó halt hősi halált.

Húsz évvel ezelőtt, magyar idő szerint 14 óra 46 perckor a New York-i Világkereskedelmi Központ északi, tizenhét perccel később pedig a déli tornyába repült bele egy-egy repülőgép. A Pentagon épületébe délután fél négy után hét perccel csapódott be a harmadik légi jármű, míg a negyediket az utasok ellenállása miatt a terroristák Pennsylvania állam területén a földbe irányították. Utóbbi repülő célpontja a Capitolium, vagy a Fehér Ház lehetett. 

A történtek miatt az amerikai légteret több napra lezárták a polgári repülőgépek előtt, a város tűzoltósága kétszáz egységet vezényelt a romokhoz, de a munkában számos szolgálaton kívüli tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember is részt vett. 

A támadások következtében több mint huszonötezer ember sérült meg, és a tizenkilenc géprablóval együtt kétezer-kilencszázkilencvenhat ember halt meg, köztük háromszáznegyvenhárom tűzoltó. Többen közülük azért estek áldozatul, mert miután az első torony összeomlott, és a tűzoltóság parancsnokai az épület elhagyására adtak utasítást, a meghibásodott rádiórendszer miatt ez nem jutott el mindegyikükhöz. Akadt olyan New York-i tűzoltó is, aki azért halt szörnyet, mert rázuhant egy, a WTC-ből kiugrott ember. A terrortámadás után azonnal elkezdődött a romok átvizsgálása, a keresés, a mentés, a Ground Zero-t következő év májusára tisztították meg.

Idehaza 2002-től Bács-Kiskun megyében a tűzoltók emlékfutással tisztelegtek az elhunyt amerikai kollégák emléke előtt, a Kiskunfélegyháza-Kecskemét közötti távot Dan Daly, egykori New York-i tűzoltóparancsnok több alkalommal is teljesítette. A magyar és amerikai tűzoltók bajtársi kapcsolata jelképéül 2012 januárjában a New York-i tűzoltók négy, a World Trade Center ikertornyaiból származó acéldarabot adományoztak Budapest, Hatvan, Kecskemét és Kiskunfélegyháza tűzoltóságának.  

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap